
De schimmel Aspergillus fumigatus, waar mensen met een lage weerstand ernstig ziek van kunnen worden, wordt steeds resistenter tegen schimmeldodende medicijnen. Wageningen Universiteit start een onderzoek naar de verspreiding van deze schimmel in Nederland.
Toenemende resistentie van Aspergillus fumigatus
Aspergillus fumigatus, een potentieel dodelijke schimmel, wordt steeds resistenter tegen medicijnen die bedoeld zijn om schimmels te doden. Dit is een groot probleem, aangezien deze schimmel ernstige ziektes kan veroorzaken bij mensen met een lage weerstand. Wageningen Universiteit heeft daarom besloten om onderzoek te doen naar de verspreiding van deze schimmel in Nederland, om zo de omvang van het probleem in kaart te kunnen brengen.
Volgens hoogleraar klinische mycologie Paul Verweij van het Radboudumc lopen jaarlijks ongeveer 1100 patiënten een ernstige aspergillose-infectie op. Dit is een infectie die veroorzaakt wordt door de Aspergillus fumigatus schimmel. Vooral mensen met een verlaagde weerstand lopen risico en kunnen ernstig ziek worden. Wanneer de schimmelsporen het longweefsel ingroeien, kan dit ernstige schade aan de longen veroorzaken.
Antischimmelmiddelen en hun beperkingen
Mensen met een slechte afweer, zoals patiënten met leukemie, hebben een verhoogd risico op overlijden als ze geïnfecteerd raken met de Aspergillus fumigatus schimmel. Antischimmelmiddelen hebben vaak het vermogen om de schimmel te remmen, maar niet om deze te doden. Hierdoor is het mogelijk dat de patiënt niet volledig herstelt, zelfs na behandeling met deze medicijnen.
Uitdagingen in de behandeling van schimmelinfecties
Behandeling van schimmelinfecties is complex vanwege de gelijkenis tussen de celstructuur van schimmels en menselijke cellen. Dit maakt het lastig om medicijnen te ontwikkelen die de schimmel doden zonder schade aan menselijke cellen te veroorzaken. Daarnaast is er groeiende bezorgdheid over de toenemende resistentie van Aspergillus fumigatus tegen antischimmelmedicijnen, waardoor het behandelen van infecties nog uitdagender wordt.
Om te achterhalen waar en hoe de Aspergillus fumigatus zich in Nederland verspreidt, gaat Wageningen Universiteit 'schimmelvallen' inzetten. Deze vallen worden op verschillende locaties in Nederland geplaatst om schimmelsporen op te vangen. Dit zal helpen om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van deze gevaarlijke schimmel.
Ontwikkeling van nieuwe medicijnen en potentieel probleem van resistentie
Er zijn twee nieuwe medicijnen in ontwikkeling om de Aspergillus fumigatus te bestrijden. Echter, er zijn zorgen dat deze schimmel resistent zal worden tegen deze nieuwe geneesmiddelen. Dit komt omdat de medicijnen lijken op bestrijdingsmiddelen die in de buitenlucht worden gebruikt, waar de schimmel mee in contact komt en waartegen deze resistent kan worden.