Toename in schurft en SOA-besmettingen: Bewustwording en preventie zijn cruciaal

LLara 11 augustus 2023 14:07

Het aantal besmettingen met schurft en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) neemt toe, met name onder jongeren tussen 15 en 25 jaar. Preventie en bewustwording zijn essentieel om deze trend tegen te gaan.

Toename van schurft- en SOA-besmettingen

Onderzoeksinstelling Nivel heeft een zorgwekkende trend opgemerkt. Het aantal besmettingen met schurft en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) neemt toe, met name onder jongeren tussen 15 en 25 jaar. Huisarts Maarten Goedhart van StudentArts waarschuwt dat deze trend waarschijnlijk niet zal afnemen, vooral nu de introductieweken voor studenten eraan komen, waarbij intensief sociaal contact vaak voorkomt.

Schurft, ook bekend als scabiës, is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Besmetting kan optreden na meer dan vijftien minuten contact met iemand die besmet is of door het dragen van de kleding van een besmet persoon. De meest voorkomende klacht bij schurft is jeuk. Aangezien de aandoening niet vanzelf overgaat, raadt de GGD aan om behandeling te zoeken via de huisarts.

Toename van SOA-besmettingen door minder condoomgebruik

Het aantal SOA-besmettingen is met ongeveer dertig procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Volgens huisarts Goedhart is deze stijging waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het gebruik van condooms aanzienlijk is afgenomen. Volgens Goedhart wordt deze trend onder andere veroorzaakt door schaamte, de kosten van condooms en een algemeen gebrek aan bewustzijn over de risico's van onbeschermde seks.

Een bijzondere trend is de verspreiding van bepaalde geslachtsziekten, zoals gonorroe, onder heteroseksuele individuen. Voorheen werden deze infecties voornamelijk gezien bij mannen die seks hadden met mannen. Tegenwoordig lopen echter ook heteroseksuelen, met name vrouwen, het risico op het oplopen van gonorroe.

Belang van preventiecampagnes en bewustwording

Om de verspreiding van schurft en SOA's tegen te gaan, worden er preventiecampagnes gevoerd zoals 'Fuck Schurft' en 'Fuck SOA's'. Deze campagnes zijn bedoeld om bewustzijn te creëren en te stimuleren dat veilige seks de beste optie is. Volgens Goedhart is het cruciaal om de bewustwording te verhogen, aangezien momenteel ongeveer veertig procent van de jonge mensen geen bescherming gebruikt tijdens de seks.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.