Toename van coronavirus besmettingen en opkomst van nieuwe variant: geen reden tot paniek

LLara 15 augustus 2023 16:57

Na een rustige zomer neemt het aantal corona besmettingen iets toe en is er een nieuwe virusvariant op komst. Toch is er volgens het RIVM geen reden tot zorg; het blijven kleine aantallen en de zorg zal waarschijnlijk niet overbelast raken.

Toename van coronavirus besmettingen

Na een relatief kalm zomerseizoen lijkt het aantal besmettingen met het coronavirus weer toe te nemen. Uit onderzoek in het rioolwater is gebleken dat het aantal virusdeeltjes het hoogste is sinds mei. Toch draagt het RIVM geruststellend bij dat het nog steeds om kleine aantallen gaat. De stijging is minimaal, maar toch aanwezig, wat mogelijk te wijten is aan de zomervakantie, die vaak bijdraagt aan de verspreiding van virussen.

Ziekenhuisopnames blijven laag

Een interessante trend is dat het aantal virusdeeltjes in het riool sneller stijgt dan het aantal ziekenhuisopnames. Dit suggereert dat de meeste mensen thuis kunnen uitzieken en weinig tot geen ernstige klachten ervaren. Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM, verwacht dat deze trend zich ook in het najaar zal voortzetten. Er zal waarschijnlijk wel een kleine piek zijn in het aantal ernstig zieke patiënten, maar niet zo hoog als tijdens de piek van de pandemie.

Er is ook nieuws over een nieuwe variant van het virus, EG.5. Deze variant is een gemuteerde versie van XBB, die onlangs dominant was. De mutatie maakt het voor EG.5 waarschijnlijk iets makkelijker om het menselijk immuunsysteem te omzeilen, wat zou kunnen bijdragen aan een snellere en makkelijkere verspreiding. Er zijn echter geen aanwijzingen dat deze nieuwe variant ernstigere ziektesymptomen veroorzaakt dan andere versies van het virus. Het coronavaccin dat in het najaar zal worden gebruikt voor boosterdoses, is namelijk ook speciaal ontworpen om te werken tegen XBB-varianten, en EG.5 valt daar ook onder.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.