Toename van longontsteking en kinkhoest bij kinderen zorgwekkend

LLara 29 november 2023 23:47

Er is een verontrustende toename van longontsteking en kinkhoest onder kinderen, volgens de recente cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Het aantal gevallen is afgelopen weken aanzienlijk gestegen.

Stijging van longontsteking en kinkhoest

Volgens de nieuwste gegevens van onderzoeksinstituut Nivel, lijden steeds meer kinderen aan longontsteking en kinkhoest. Deze ziektes zijn de afgelopen weken aanzienlijk toegenomen, wat reden tot zorg is voor zowel ouders als zorgverleners.

Nog zorgwekkender is het feit dat ongeveer tien op de honderdduizend kinderen tussen 0 en 14 jaar oud afgelopen week met kinkhoest naar de huisarts zijn gegaan. Dit aantal is meer dan verdubbeld ten opzichte van de voorgaande week en ligt aanzienlijk hoger dan de drie voorgaande jaren.

Ook longontsteking neemt toe

Het is niet alleen kinkhoest dat zich nu in hoog tempo verspreidt. Ook het aantal kinderen met longontsteking is aanzienlijk gestegen. Dit is een alarmerende trend die nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.

Hoewel er ook een toename te zien is bij jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar, stelt Nivel dat deze cijfers nog steeds lager zijn dan in de jaren voor de coronapandemie. Het is een lichtpuntje in een anderszins zorgelijke situatie.

Toename bij tieners en jongvolwassenen

Huisartsen merken op dat de toename van longontsteking niet alleen bij kinderen is te zien, maar ook bij tieners en jongvolwassenen. Dit suggereert dat het probleem breder is dan alleen de kinderpopulatie en verdere aandacht vereist.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.