Toename van mazelen: Fryslân in potentieel gevaar door Biblebelt

LLara 24 april 2024 09:02

Deskundigen van het RIVM waarschuwen voor een mogelijke uitbraak van mazelen in Fryslân, te wijten aan een lage vaccinatiegraad in de Biblebelt. Hoewel er in Fryslân momenteel geen gevallen zijn gemeld, is de kans op een epidemie in de komende twee jaar aanzienlijk.

RIVM waarschuwt voor mazelen in Fryslân

De deskundigen van RIVM roepen de overheid op om maatregelen te nemen tegen mazelen. Hoewel er in Fryslân nog geen meldingen van de ziekte zijn, kan dit snel veranderen, volgens de GGD. De overheid wordt aangemoedigd om actie te ondernemen om een potentiële uitbraak te voorkomen.

OMT adviseert extra vaccins en toegankelijkere vaccinatie

Vanwege de landelijke toename van mazelen, heeft het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM de overheid geadviseerd om extra vaccins aan te schaffen en de toegang tot vaccinatie te vergemakkelijken. Dit is essentieel om de verspreiding van de ziekte te beheersen en te voorkomen.

Er zijn al meer dan 64 gevallen van mazelen vastgesteld in de afgelopen weken, voornamelijk in de omgeving van Eindhoven. De ziekte kan bijzonder gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, waardoor het nog crucialer is om preventieve maatregelen te nemen.

Vaccinatiegraad in Fryslân rond de negentig procent

Volgens Hofstra is de vaccinatiegraad in Fryslân, ondanks dat deze niet optimaal is, nog steeds redelijk hoog, rond de negentig procent. Desondanks onderstreept dit nogmaals het belang van het behouden en verhogen van deze vaccinatiegraad om de verspreiding van mazelen te voorkomen.

Laag vaccinatieniveau in Biblebelt kan tot epidemie leiden

Als de mazelen in de Biblebelt terechtkomen, waar de vaccinatiegraad zeer laag is, kan dit leiden tot een epidemie, zoals we voor het laatst in 2013 hebben gezien. In deze religieus conservatieve regio is de vaccinatiegraad lager dan in de rest van het land, wat het risico op een uitbraak verhoogt.

Invloed van mazelen op het immuunsysteem

Mazelen kan een aanzienlijke invloed hebben op het immuunsysteem. Iedereen die besmet raakt, heeft in de daaropvolgende jaren een verzwakt immuunsysteem, waardoor ze vatbaarder zijn voor andere ziekten. Bovendien kunnen er complicaties optreden, zoals longontsteking of in sommige gevallen zelfs hersenontsteking.

Demissionair minister Pia Dijkstra van Medische Zorg benadrukt dat mazelen geen onschuldige ziekte is en roept op tot vaccinatie. De overheid beveelt nu aan dat de tweede BMR-prik (tegen bof, mazelen en rodehond) eerder gegeven moet worden, op de leeftijd van 3 jaar in plaats van 9 jaar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.