Vapen: Meer dan een onschuldig alternatief voor roken

LLara 5 september 2023 23:02

Nieuw onderzoek suggereert dat vapen, of het gebruik van een e-sigaret, verre van onschuldig is. Het veroorzaakt krimpende ballen, vermindert het aantal zaadcellen en verlaagt het libido bij mannen.

Vapen: schadelijke gevolgen voor mannen

Hoewel e-sigaretten oorspronkelijk werden gepromoot als een 'gezonder' alternatief voor roken, zijn onderzoekers tot de ontdekking gekomen dat vapen gelijke schadelijke gevolgen kan hebben. Naast schade aan de luchtwegen en een verhoogd risico op kanker, suggereert nieuw onderzoek nu ook het optreden van krimpende ballen, verminderde zaadproductie en een lager libido bij mannen die vapen. Het is belangrijk op te merken dat deze bevindingen afkomstig zijn van onderzoeken bij ratten en dat er meer onderzoek nodig is om deze gevolgen bij mensen vast te stellen.

Onderzoek bevestigt gevolgen van vapen

Het uitvoeren van onderzoek bij ratten maakt de resultaten niet absoluut betrouwbaar en daarom wordt er op aangedrongen om verder onderzoek te doen naar de effecten van vapen op mannen. Eerdere onderzoeken, waaronder een Deens onderzoek uit 2020 onder meer dan 2000 mannen, hebben al aangetoond dat dagelijkse gebruikers van e-sigaretten aanzienlijk minder zaadcellen hadden in vergelijking met niet-gebruikers. Desondanks zijn deze gevaren van vapen nog niet algemeen bekend, in tegenstelling tot de gevaren van het roken van sigaretten.

Gezien de schadelijke gevolgen van vapen, pleiten veel zorgprofessionals in Nederland voor een verbod op e-sigaretten, vooral onder jongeren. Enkele vooraanstaande artsen, waaronder Diederik Gommers, Wanda de Kanter en kinderlongarts Noor Rikkers, hebben zelfs actie ondernomen op sociale media platformen zoals TikTok, waar ze oproepen doen aan influencers om het vapen niet meer in hun content te promoten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.