Vegetarische dieet en flatulentie: is er een verband?

LLara 1 oktober 2023 09:11

Vegetariërs staan erom bekend meer scheten te laten dan carnivoren. Is dit een feit of een fabel? We vragen het aan voedingsexpert Manon Wouters, die ons verrast met fascinerende (en een beetje humoristische) antwoorden over deze beroemde stinkbommen.

Vegetariërs en de hogere frequentie van scheten

Het is geen fabeltje: vegetariërs laten meer scheten. Volgens voedingsexpert Manon Wouters komt dit doordat veel vegetariërs vlees vervangen door groenten en fruit, die rijk zijn aan voedingsvezels. Deze vezels worden in de dikke darm afgebroken, waarbij gassen kunnen ontstaan.

Als je van plan bent om over te stappen naar een vegetarisch dieet, bereid je dan voor op meer winden in het begin. Dit heeft te maken met je darmen die zich moeten aanpassen aan de toename van vezels in je voeding. En vergeet niet: voldoende water drinken is cruciaal, omdat vezels veel vocht opnemen.

Laat die winden maar komen! Het is namelijk een teken dat je darmen hard werken om afvalstoffen te verwijderen. Het inhouden van scheten kan zelfs klachten zoals vermoeidheid of buikkrampen veroorzaken. Kortom, scheten laten is een goed teken dat je darmen actief en gezond zijn.

Gezondheidsvoordelen van scheten

Hoewel het niet echt aangenaam is om de gassen van anderen in te ademen, zegt Wouters dat er gezondheidsvoordelen aan vastzitten. Scheten bevatten volgens haar namelijk het stofje waterstofsulfide, dat de kans op kanker, hart- en vaatziekten, beroertes en zelfs dementie kan verminderen.

Advies van Wouters: meer groenten en fruit

Een plantaardig dieet heeft zo zijn voordelen, maar Wouters waarschuwt voor het volgen van een volledig plantaardig dieet. Ze stelt dat dit kan leiden tot tekorten aan omega-3, ijzer en vitamine B. In plaats daarvan adviseert ze om te kiezen voor gezonde vleesvervangers zoals sojabonen, groenten, tempeh en eieren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.