Verband ontdekt tussen chronische obstipatie en cognitieve achteruitgang

LLara 20 juli 2023 16:02

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Massachusetts toont een sterk verband aan tussen chronische obstipatie en cognitieve achteruitgang. De resultaten van dit onderzoek suggereren dat een regelmatige stoelgang meer kan onthullen over onze gezondheid dan we denken.

Obstipatie gelinkt aan geestelijke aftakeling

Het blijkt dat mensen die drie dagen of langer niet naar het toilet kunnen voor een grote boodschap, mogelijk te kampen hebben met geestelijke achteruitgang. Dit is de uitkomst van een nieuw onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Massachusetts. De resultaten van dit onderzoek werden gepresenteerd tijdens een internationale bijeenkomst voor alzheimeronderzoekers in Amsterdam.

Obstipatie is een probleem waar ongeveer 16 procent van de wereldbevolking mee worstelt en dat vaak taboe is. Het komt vaker voor bij ouderen, door ouderdomsgerelateerde factoren zoals een gebrek aan lichaamsbeweging, een tekort aan vezelrijk voedsel of als gevolg van medicatiebijwerkingen. Het is belangrijk om te beseffen dat onze ontlasting veel kan vertellen over onze gezondheid.

Verband tussen obstipatie en andere aandoeningen

Er is al eerder een verband gelegd tussen chronische obstipatie en verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder ontstekingen en psychische stoornissen zoals angst en depressie. Echter, er zijn nog veel vragen over de exacte relatie tussen chronische obstipatie en cognitief functioneren op de lange termijn.

Verhoogd risico op cognitieve achteruitgang bij obstipatie

Het onderzoek, waarover onder andere CNN en NBC News schreven, analyseerde gegevens van 110.000 proefpersonen uit drie langlopende studies. De resultaten toonden aan dat mensen met chronische obstipatie een 73 procent hoger risico hebben op cognitieve achteruitgang. Degenen die vaker dan twee keer per dag naar het toilet moeten, lopen ook een verhoogd risico, hoewel hun kans op problemen aanzienlijk kleiner is.

Behoud van een gezonde stoelgang is cruciaal voor onze algehele welzijn. Dit kan worden bereikt door voldoende te bewegen en een gezond dieet te volgen, dat rijk is aan vezels uit groenten, fruit, volkoren granen en noten. Het Voedingscentrum raadt volwassen vrouwen aan om dagelijks 25 gram vezels te consumeren, en 30 gram voor mannen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.