Verband ontdekt tussen seleniumgebrek en hartfalen

LLara 15 augustus 2023 20:28

Een recente studie van de universiteit van Lund heeft een verband aangetoond tussen een laag seleniumgehalte in het lichaam en een verhoogd risico op hartfalen. Hartfalen, een aandoening waarbij het hart zijn pompkracht verliest, kan onder andere worden veroorzaakt door een tekort aan selenium, een essentiële voedingsstof.

Wat is hartfalen?

Hartfalen is een serieuze aandoening die optreedt wanneer het hart niet langer in staat is om voldoende bloed, zuurstof en voedingsstoffen naar de organen en weefsels van het lichaam te pompen. Deze aandoening kan tal van oorzaken hebben, waaronder hoge bloeddruk, alcoholgebruik, hartritmestoornissen en aangeboren hartafwijkingen.

Het belang van selenium

Selenium is een essentieel mineraal dat uit onze voeding wordt gehaald, met name uit volle granen, vlees, ingewanden, vis en schaaldieren. Echter, de seleniuminname van veel Europeanen is laag, wat gedeeltelijk te wijten is aan het lage seleniumgehalte in de landbouwgrond. Een tekort aan dit mineraal kan leiden tot hartfalen, volgens een recente studie van de universiteit van Lund.

Studie toont verband tussen selenium en hartfalen

In een grootschalige epidemiologische studie, genaamd The Malmö Cohorts, keken onderzoekers naar de seleniuminname van 4803 mannen en vrouwen. Zij ontdekten dat de 20% deelnemers met de laagste seleniumwaarden in hun bloed het grootste risico hadden op het ontwikkelen van hartfalen. Echter, de onderzoekers benadrukten dat ze op dit moment niet zeker weten of het seleniumtekort hartfalen veroorzaakt, of dat hartfalen zelf het seleniumgehalte beïnvloedt.

Al in 2013 hebben wetenschappers, onder leiding van professor en cardioloog Urban Alehagen, een duidelijk verband aangetoond tussen het seleniumgehalte in het bloed en sterfte aan hart- en vaatziekten in de KiSel-10 studie. In deze studie ontvingen 443 mannen en vrouwen een supplement van selenium en co-enzym Q10, of een placebo. De onderzoekers registreerden een afname van 54% in sterfte aan hart- en vaatziekten bij degenen die de actieve supplementen innamen. Het onderstreept het mogelijke belang van selenium in de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten.

Hoewel meer onderzoek nodig is om de effecten van selenium op hartfalen volledig te begrijpen, wordt momenteel aanbevolen om dagelijks 70 microgram selenium in te nemen voor volwassenen. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van een mogelijke tekort aan dit belangrijke mineraal en kan mogelijk het risico op hartfalen verminderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.