Verband tussen 'goed' cholesterol en een hoger risico op dementie blootgelegd

LLara 7 januari 2024 17:31

Nieuw onderzoek van de Monash University suggereert dat een hoog gehalte aan HDL, of 'goed' cholesterol, het risico op dementie kan verhogen. Deze bevindingen werpen nieuw licht op de complexe relatie tussen cholesterol en cognitieve gezondheid.

De onverwachte donkere kant van 'goed' cholesterol

We kennen HDL-cholesterol meestal als het 'goede' cholesterol dat onze bloedvaten beschermt tegen het 'slechte' LDL-cholesterol. De balans tussen deze twee vormen van cholesterol is cruciaal voor onze algemene gezondheid. Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat een te hoog HDL-gehalte schadelijk kan zijn voor onze hersenen. Dit verandert onze perceptie van 'goed' cholesterol en benadrukt de complexiteit van onze lichamelijke processen.

Hoge HDL-waarden correleren met dementierisico

Het onderzoek van de Monash University volgde bijna 20.000 cognitief gezonde ouderen gedurende zes jaar. De resultaten waren opmerkelijk: deelnemers met zeer hoge HDL-waarden bleken een significant verhoogd risico op dementie te hebben. Dit wijst op een mogelijke link tussen 'goed' cholesterol en cognitieve gezondheid, die nader onderzoek verdient.

Cholesterol is niet alleen maar een 'slechterik' in onze gezondheid. Het speelt een essentiële rol in de samenstelling van onze celmembranen en is noodzakelijk voor de productie van hormonen en gal in ons lichaam. Ondanks de mogelijke risico's van een te hoog HDL-gehalte, moeten we niet vergeten dat cholesterol een belangrijke stof is voor onze algemene gezondheid en welzijn.

HDL-gehalte en dementie: een onafhankelijk risico?

De Monash University onderzoekers suggereren dat het risico op dementie geassocieerd met hoge HDL-waarden niet direct gekoppeld is aan de gebruikelijke risicofactoren voor dementie. Dit suggereert dat er mogelijk andere mechanismen aan het werk zijn, die nog niet volledig begrepen worden. Het onderstreept ook de noodzaak van verder onderzoek naar de complexe interacties tussen onze lichaamsprocessen en cognitieve gezondheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.