Verband tussen kattenbezit en schizofrenie: een onthullend onderzoek

LLara 9 december 2023 07:46

Een recent Australisch meta-onderzoek suggereert een mogelijk verband tussen het bezitten van katten en een verhoogd risico op aan schizofrenie gerelateerde aandoeningen. Het onderzoek, dat 17 studies over een periode van 44 jaar analyseerde, roept om een meer grondige evaluatie van deze bevindingen.

Verband tussen kattenbezit en schizofrenie

Australische wetenschappers hebben een verband ontdekt tussen het bezit van een kat en een hoger risico op stoornissen gerelateerd aan schizofrenie. Dit meta-onderzoek, dat 17 studies over 44 jaar analyseerde, heeft deze opmerkelijke bevinding aan het licht gebracht. Het suggereert dat het hebben van een kat als huisdier iemands risico op schizofrenie-gerelateerde aandoeningen mogelijk kan verdubbelen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit onderzoek een correlatie aantoont, maar geen oorzakelijk verband.

De hypothese van een verband tussen kattenbezit en schizofrenie is niet nieuw. Het idee werd voor het eerst geopperd in een studie uit 1995, die suggereerde dat blootstelling aan de parasiet Toxoplasma gondii, die vaak voorkomt in katten, de oorzaak kon zijn. Hoewel dit een interessante theorie is, is er meer onderzoek nodig om de precieze relatie tussen deze parasiet en schizofrenie te begrijpen.

Oproep tot grondige evaluatie

Ondanks de bevindingen benadrukken de onderzoekers dat er behoefte is aan een grondige evaluatie en analyse van alle studies die tot nu toe zijn uitgevoerd op dit gebied. Hoewel de resultaten van dit meta-onderzoek wijzen op een mogelijk verband tussen kattenbezit en schizofrenie, is er nog veel werk aan de winkel. De wetenschappers roepen op tot een uitgebreide beoordeling van de bestaande literatuur en verder onderzoek naar de aard van dit mogelijke verband.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.