Verhoogd ziekteverzuim in oktober vanwege toenemende griepgolf

LLara 21 november 2023 10:02

De griep blijft in Nederland aanhouden en leidde in oktober tot een hoger aantal ziekmeldingen. Arbodiensten voorspellen dat de impact van de griepgolf waarschijnlijk nog zal toenemen.

Toename ziekmeldingen als gevolg van griep

Het verzuimpercentage in oktober was 4,7 procent, een stijging ten opzichte van september toen het percentage nog 4,4 procent bedroeg. Dit betekent dat er in oktober 47 van de 1.000 werkdagen werden gemist. In totaal waren er 72 nieuwe ziekmeldingen per 1.000 werknemers in oktober, ten opzichte van slechts 55 in september. Deze toename wordt voornamelijk toegeschreven aan de griep.

Onderwijssector het meest getroffen

In het bijzonder wordt de onderwijssector hard getroffen door de griep, met het hoogste aantal ziekmeldingen. In oktober registreerde deze sector 94 ziekmeldingen op 1.000 werknemers, het hoogste aantal in vergelijking met andere sectoren.

Verwachte stijging in ziekteverzuim

Juriaan Penders, directeur medische zaken bij HumanCapitalCare, verwacht dat de impact van de griep op de afwezigheid van werknemers nog zal toenemen. Volgens hem blijven mensen bij griep meestal maar kort thuis, maar kan het erg vervelend zijn als continu enkele werknemers afwezig zijn. Hij stelt dat werkgevers extra aandacht kunnen besteden aan basisregels voor hygiëne en thuiswerken om de verspreiding van de griep te beperken.

Ondanks de toegenomen ziekmeldingen is er nog geen sprake van een griepepidemie. Het aantal mensen dat zich met griepklachten bij de huisarts meldt, wordt gebruikt om te bepalen of er sprake is van een epidemie. In de afgelopen weken waren er 33 op de 100.000 mensen die zich met griepklachten meldden. Pas als er twee weken lang meer dan 58 zijn, is er sprake van een griepepidemie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.