Verhoogde zorgen over vaccinatiegraad na kinkhoest dood van vier baby's

LLara 16 maart 2024 07:01

Gezondheidsdiensten, waaronder het RIVM en de GGD, uiten hun zorgen na vier meldingen van baby's die overleden zijn aan kinkhoest in de afgelopen zes weken. Dit benadrukt het belang van vaccinatie en de noodzaak om de dalende vaccinatiegraad in Nederland aan te pakken.

Alarmerend aantal kinkhoest sterfgevallen

Het is alarmerend dat er in slechts zes weken tijd vier meldingen zijn binnengekomen van baby's die overleden zijn aan kinkhoest. Dit aantal is buitengewoon hoog, gezien het feit dat er gemiddeld slechts één tot twee baby's per jaar sterven aan deze ziekte. De laatste keer dat er meer dan vier baby's in één jaar stierven aan kinkhoest was in 1963, wat het huidige aantal nog verontrustender maakt.

De toename van het aantal kinderen met kinkhoest is al langer aan de gang. Het is verontrustend dat het RIVM wekelijks maar liefst 200 tot 300 meldingen ontvangt. Deze stijging is niet alleen beperkt tot de bible belt, waar veel ongevaccineerden wonen, maar is over het hele land zichtbaar. Dit benadrukt de ernst van de situatie verder.

Belang van vaccinatie bij zwangeren en pasgeborenen

Vaccinatie blijft volgens het RIVM de beste verdediging tegen kinkhoest. Het is daarom zorgwekkend dat ongeveer 85% van de baby's die gemeld zijn, niet voldoende beschermd waren tegen kinkhoest. Dit was het gevolg van het feit dat de baby's en/of hun moeder niet gevaccineerd waren. Dit toont aan hoe belangrijk het is dat zwangere vrouwen en pasgeborenen gevaccineerd worden tegen deze potentieel dodelijke ziekte.

Verschillende gezondheidsdiensten, waaronder het RIVM en de GGD, waarschuwen voor de ernstige gevolgen van kinkhoest. Door de verminderde groepsimmuniteit, doordat ouders hun kinderen niet meer volledig laten inenten, neemt het risico op uitbraken toe. Dit benadrukt nogmaals de noodzaak van vaccinatie.

Gevaar van kinkhoest voor baby's

Kinkhoest, veroorzaakt door een bacterie, is een zeer besmettelijke ziekte. Het is met name gevaarlijk voor baby's, aangezien het hoesten dat door de ziekte veroorzaakt wordt, kan leiden tot zuurstofgebrek en daardoor mogelijk tot hersenbeschadiging. Sterker nog, meer dan de helft van de baby's die met kinkhoest besmet raken, moet in het ziekenhuis worden opgenomen.

Dalende vaccinatiegraad in Nederland

Het is zorgwekkend dat in Nederland steeds minder baby's en peuters worden ingeënt tegen kinderziektes zoals polio, mazelen, de bof en rodehond. De vaccinatiegraad is zelfs gedaald tot onder de 90 procent. Dit is een verontrustende trend die de risico's van uitbraken van deze ziekten vergroot.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.