Verkeerde snacks ondermijnen gezonde eetgewoonten: hoe snack je verstandig?

LLara 20 september 2023 21:22

Ondanks dat we bewuster gezonder zijn gaan eten, valt een kwart van ons terug op ongezonde snacks, zo blijkt uit een recent onderzoek. Deze foutieve snackkeuzes kunnen de positieve effecten van gezond eten tenietdoen. Hoe kunnen we dit voorkomen en slimmer snacken?

Het belang van de juiste tussendoortjes

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat hoewel veel mensen zich bewust zijn van het belang van een gezond dieet, een kwart van hen de positieve effecten van hun gezonde eetgewoontes tenietdoet door te kiezen voor bewerkte en suikerrijke tussendoortjes. Dit toont aan dat we ons bewust moeten zijn van wat we tussendoor eten om de voordelen van gezonde voeding volledig te benutten.

De studie benadrukte dat het consumeren van ongezonde snacks, zoals koekjes en chips, kan leiden tot een hogere BMI en een hogere vetmassa. Deze factoren zijn gekoppeld aan verschillende stofwisselingsziekten. Daarom is het essentieel om over te schakelen naar gezondere snackopties, zoals fruit en noten, om onze gezondheid te verbeteren.

Naast de keuze van onze snacks, is ook het tijdstip waarop we snacken van belang. De studie vond een verband tussen het snacken na 21:00 uur en het consumeren van calorierijk voedsel met veel vet en suiker. Dit bevestigt het belang van het eten op de juiste tijden om een gezond gewicht te handhaven.

Gezonde snacks voor een gezond gewicht

Niet alle snacks zijn echter gelijk gemaakt. Het onderzoek toonde aan dat deelnemers die regelmatig gezonde snacks zoals noten en vers fruit consumeerden, een grotere kans hadden op het behouden van een gezond gewicht in vergelijking met degenen die dit niet deden. Dit benadrukt het belang van het kiezen van gezonde snacks voor een evenwichtig dieet.

Tips voor gezond snacken

Dr. David Katz, een specialist in preventieve geneeskunde en voeding, heeft enkele nuttige tips gegeven voor het cultiveren van gezonde snackgewoonten. Deze omvatten het kiezen van voedzame voedingsmiddelen die je lekker vindt, zoals noten, vers fruit en hummus, en ze bij de hand te houden voor onderweg. Met deze eenvoudige stappen kunnen we de manier waarop we snacken in ons dagelijks leven verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.