Verkoudheidseizoen en corona: een zorg of niet?

LLara 10 oktober 2023 12:47

Het verkoudheidseizoen is aangebroken en tegelijkertijd zien we een lichte stijging van corona-gevallen. We vragen ons af of dit reden is voor zorg en of het tijd is om de coronaprotocollen weer uit de kast te halen.

Herfst: tijd voor snotneuzen en corona?

Het is herfst en dat betekent een toename van snotneuzen en hoestende mensen. Daarnaast zien we ook een kleine stijging in het aantal corona-gevallen. Maar vormt dit een reden tot zorg of is het gewoon de normale trend van het seizoen? Het herhalen van de coronaprotocollen, is dat nu echt nodig?

Uit gegevens van het coronadashboard van de Rijksoverheid blijkt dat er landelijk een stijging is in het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen. Toch blijft de situatie op de intensive care rustig. In Drenthe bijvoorbeeld, zijn bijna geen coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Het blijft dus belangrijk om de situatie goed in de gaten te houden.

Geen extra beperkingen voor corona-besmetten

Viroloog Bert Niesters stelt dat hoewel corona nog steeds actief is als een flink verkoudheidsvirus, er geen extra beperkingen zijn voor mensen die besmet zijn. Dit betekent dat als je positief getest bent, je nog steeds overal naartoe mag. Natuurlijk blijft het advies om thuis te blijven als je je niet goed voelt.

Ondanks het verkoudheidseizoen en de kleine stijging in corona-gevallen, is het onwaarschijnlijk dat er in de komende winter strengere maatregelen worden ingevoerd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Niesters geeft aan dat mensen verkouden zullen worden, maar dat dit ook het geval is bij 'gewone' verkoudheidsvirussen.

Coronaprik nu beschikbaar voor hoog-risicogroepen

Vanaf vorige week kunnen mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, zoals 60-plussers en zwangere vrouwen, een coronaprik halen. Zorgmedewerkers die direct patiëntcontact hebben, komen ook in aanmerking voor de prik. Voor anderen is het mogelijk om vanaf half oktober een afspraak te maken voor de prik.

Extra vaccinatie: geen kwaad, beperkte bescherming

Volgens Niesters kan het geen kwaad om een vaccinatie te halen, zelfs als je in voorgaande jaren al bent gevaccineerd. Antistoffen bieden een beperkte bescherming van een aantal maanden, vergelijkbaar met de griepprik. Een half jaar bescherming is ongeveer het maximum dat je kunt verwachten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.