Verkoudheidsmythen ontrafeld: wat helpt echt en wat is pure onzin?

LLara 28 januari 2024 07:31

Tijdens de griepepidemie kan je overal gesnotter, gehoest en geniest horen. Maar wat helpt er nu echt tegen een verkoudheid? Kippensoep, een ui naast je bed of een Turks stoombad? KNO-arts Liane Tan vertelt ons wat werkt en wat klinkklare onzin is.

De kracht van een ui naast je bed

Het klinkt misschien als een ouderwets huismiddeltje, maar een ui naast je bed kan daadwerkelijk verlichting bieden tijdens een grieperige nacht. KNO-arts Liane Tan legt uit dat wanneer je een ui opensnijdt, er een stofje vrijkomt genaamd propanethial S-oxide. Dit stofje zorgt ervoor dat je ogen beginnen te tranen en je neus gaat lopen, wat vooral prettig kan zijn als je neus verstopt is. Een belangrijke tip: leg de ui naast je bed, niet op je nachtkastje, om er zeker van te zijn dat de dampen omhoog stijgen en je neus bereiken.

Maak je eigen zoutoplossing

Hoewel sommige mensen misschien terughoudend zijn om medicijnen te gebruiken bij een verkoudheid, benadrukt Tan dat eenvoudige middelen van de drogist geen kwaad kunnen, mits je ze correct gebruikt. Lees altijd de bijsluiter en houd je aan de instructies. Een neusspray met xylometazoline mag bijvoorbeeld niet te lang worden gebruikt en je moet voorzichtig zijn met het innemen van teveel paracetamol. Interessant genoeg raadt ze aan om je eigen zoutoplossing te maken in plaats van een dure zoutspray te kopen. Een zoutoplossing kan helpen om vocht te onttrekken aan de slijmvliezen, waardoor ze slinken en je neus weer vrijer kan ademen.

Neusdouche voor effectieve verlichting

Heb je ooit gehoord van de neusdouche? Dit is een apparaatje dat oorspronkelijk uit de ayurvedische wereld komt en nu ook in onze contreien populair wordt. Het gebruik is simpel: je giet water in het ene neusgat en het komt er via het andere neusgat weer uit. Volgens Tan is dit een effectieve manier om slijm, vuil en bacteriën uit je neus te spoelen. In feite is het spoelen van je neus met de neusdouche zelfs effectiever dan je neus snuiten, omdat je bij het snuiten de huid rond je neus kunt beschadigen.

In de strijd tegen een kriebelhoest of een geïrriteerde keel kan hoestsiroop verleidelijk zijn. Toch geeft Tan aan dat de werking van deze siropen, hoe lekker ze ook mogen zijn, niet bewezen is. Bovendien zijn ze vaak duur. Dus wat kun je beter doen? Tan raadt aan om simpelweg een kopje thee met honing te nemen. Dit kan net zo'n verzachtend effect hebben op je keel, zonder dat je er veel geld aan uitgeeft.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.