Verlenging van gratis HPV-vaccinatie voor jongeren

LLara 17 augustus 2023 18:48

Het kabinet heeft besloten de gratis HPV-vaccinatie voor jongeren tussen de 19 en 27 jaar met een half jaar te verlengen, ondanks de matige opkomst bij de campagne. Deze vaccinatie kan het risico op zes soorten kanker aanzienlijk verminderen.

Verlenging van de gratis HPV-vaccinatiecampagne

Het was de bedoeling dat de gratis HPV-vaccinatiecampagne voor jongeren tussen 19 en 27 jaar aan het eind van dit jaar zou stoppen. Echter, het kabinet heeft bekendgemaakt dat deze campagne met een half jaar wordt verlengd, tot 1 juni 2024. Dit komt na vragen van RTL Nieuws en in het licht van het feit dat de opkomst bij de campagne tot nu toe matig is geweest.

Twintig procent heeft de prik al gehaald

Om volledig gevaccineerd te zijn, zijn twee prikken nodig met een tussenperiode van minimaal vijf maanden. Tot nu toe heeft slechts 20% van de jongeren hun eerste prik gehaald. De tweede prik kan volgend jaar nog worden gehaald. De normale kosten voor een enkele prik bedragen €200, maar jongeren die nog van de regeling gebruik willen maken, moeten hun eerste vaccinatie voor het einde van dit jaar hebben gehaald.

HPV-vaccinatie en kankerpreventie

Het humaan papillomavirus (HPV) kan diverse soorten kanker veroorzaken. De vaccinatie vermindert aanzienlijk het risico op zes soorten kanker: kanker in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.

Meer dan 1,3 miljoen jongeren zijn in aanmerking voor de gratis vaccinatie. Om deze gratis vaccinaties te geven, rijdt de GGD met speciale bussen door het hele land en zijn er verschillende pop-up locaties opgezet bij locaties zoals treinstations en scholen.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen, roept jongeren op om het vaccin te halen en benadrukt dat er voldoende voorlichting is gegeven over het virus en het nut van de vaccinatie. Hij is ervan overtuigd dat er genoeg marketing is gedaan op plaatsen waar jongeren vaak komen, maar merkt op dat niet alle jongeren hiervan op de hoogte zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.