Verminder je kans op kanker: praktische tips

LLara 28 december 2023 07:48

Het verminderen van het risico op kanker ligt deels in onze eigen handen. Door enkele leefgewoonten aan te passen kunnen we onszelf beschermen. Hier zijn enkele wetenschappelijk onderbouwde tips.

Vermijd roken

Roken staat bovenaan de lijst van kankerverwekkende factoren. Het is de grootste oorzaak van diverse soorten kanker. Als je nog niet rookt, begin er dan niet aan. Als je al rookt, overweeg dan om te stoppen om je risico op kanker te verminderen. Er zijn diverse hulpmiddelen en strategieën beschikbaar om je te helpen stoppen met roken.

Alcohol is een bekende risicofactor voor verschillende soorten kanker. Als je minder alcohol drinkt of helemaal stopt, kan dit je risico op kanker verlagen. Probeer je alcoholconsumptie te beperken en kies voor alcoholvrije alternatieven. Als je besluit te blijven drinken, doe dit dan met mate.

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor verschillende soorten kanker. Het behouden van een gezond gewicht kan je risico op deze kankers aanzienlijk verminderen. Gezonde eetgewoonten en regelmatige lichaamsbeweging kunnen je helpen een gezond gewicht te behouden.

Kies voor een gezond en gevarieerd dieet

Een gezond en gevarieerd dieet speelt een cruciale rol in de preventie van kanker. Kies voor een voornamelijk plantaardig dieet, rijk aan groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Vermijd voeding met veel suiker en weinig voedingsstoffen. Een gezond dieet helpt ook om een gezond gewicht te behouden, wat het risico op verschillende soorten kanker kan verminderen.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op bepaalde soorten kanker verminderen en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Of het nu gaat om een dagelijkse wandeling, fietsen, yoga of krachttraining, vind een vorm van beweging die je leuk vindt en maak er een gewoonte van.

Bescherm je huid tegen de zon

Overmatige blootstelling aan de zon en het gebruik van de zonnebank kunnen het risico op huidkanker aanzienlijk verhogen. Bescherm je huid door zonnebrandcrème te gebruiken, beschermende kleding te dragen en schaduw op te zoeken wanneer de zon het sterkst is. Vermijd de zonnebank helemaal.

Er zijn veilige en effectieve vaccins beschikbaar tegen het humaan papillomavirus (HPV) en hepatitis B, twee virussen die respectievelijk baarmoederhalskanker en leverkanker kunnen veroorzaken. Door je te laten vaccineren, bescherm je jezelf tegen deze vormen van kanker.

Neem regelmatig deel aan kankerscreening

Regelmatige deelname aan screeningsonderzoeken kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van bepaalde vormen van kanker. Dit kan de kans op genezing verbeteren en de behandeling vereenvoudigen. Raadpleeg je huisarts over welke screeningsonderzoeken voor jou geschikt zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.