
In dit verbluffende verslag deelt een voormalig verslaafde en huidige verslavingstherapeut, Meindert Inderwisch, zijn persoonlijke ervaringen met een medicijnverslaving. Hij vertelt over zijn herstel, zijn missie om het stigma rond medicijnverslaving te doorbreken en zijn huidige werk als verslavingstherapeut.
De worsteling met medicijnverslaving
Meindert Inderwisch werkte als psychotherapeut in de verslavingszorg, maar werd zelf ook een van zijn cliënten. Hij raakte zo verslaafd aan slaappillen dat hij op zijn dieptepunt 65 pillen per dag slikte. Hoewel het lijkt alsof dit hem zou veranderen in een zombie, zegt Meindert dat het slaapmiddel Zolpidem van korte duur is en dat mensen niets aan hem merkten. Het enige symptoom was dat hij halverwege de dag een beetje ontwenningsverschijnselen kreeg, die hij dan met meer pillen onderdrukte.
Vanwege de hoeveelheid pillen die Meindert per dag nodig had, kon hij ze niet legaal krijgen. Hij nam zijn toevlucht tot creatieve methoden, zoals het vervalsen van recepten en het bezoeken van apotheken in België. Ondanks de risico's die hij liep, was Meindert vastbesloten om niet door de hel van ontwenning te hoeven gaan.
Het keerpunt: confrontatie en herstel
Meindert is betrapt door een vriend, Bram Bakker, die met medeleven reageerde op zijn situatie. Bram stelde de harde vraag: 'Wil je leven of wil je sterven?' Dit leidde Meindert naar een gespecialiseerd bureau dat hem hielp met een langzaam afbouwproces. Meindert geeft Bram de eer voor het redden van zijn leven.
Van patiënt naar behandelaar
Terwijl Meindert herstelde, begon hij te werken bij een verslavingsinstelling. Hij was open over zijn eigen verslaving en het afbouwproces. Zijn ervaringen gaven hem een uniek perspectief en hielpen hem bij zijn werk als behandelend therapeut.
Het taboe rond medicijnverslaving doorbreken
Medicijnverslaving is een onderwerp met veel stigma. Meindert wilde dit doorbreken en bewustzijn creëren door zijn verhaal te delen. Hij schreef een boek over zijn ervaringen, zowel als verslaafde als therapeut, in de hoop anderen te motiveren hun eigen verslavingen onder ogen te zien en hulp te zoeken.
Volgens Meindert zouden er al in de basisschool aandacht moeten zijn voor verslavingsleer en psychologie. Hij pleit ook voor betere behandelmethoden voor verslaafden, met name een langzamere afbouw en meer aandacht voor de onderliggende problemen die tot verslaving leiden.