Vervroegde piek van RS-virusinfecties zet druk op kinder-IC's in Limburg

LLara 28 november 2023 17:03

Een toenemend aantal kinderen wordt in ziekenhuizen opgenomen vanwege een RS-virusinfectie, met een vervroegde piek in infecties. Het MUMC+ in Maastricht, het enige Limburgse ziekenhuis met een kinder-IC, neemt hiervoor ook kinderen uit andere delen van het land op.

Een vervroegde piek in RS-virusinfecties

Steeds meer kinderen komen in het ziekenhuis terecht vanwege een infectie met het RS-virus. In het MUMC+ in Maastricht, het enige Limburgse ziekenhuis met een kinder-IC, zien ze dit jaar een vroege piek in het aantal infecties. Dit zorgt voor extra druk op de bedden, hoewel er nog geen sprake is van een patiëntenstop. De kinderarts van het MUMC+, Dick van Waardenburg, meldt dat het RS-virus dit jaar eerder dan gebruikelijk de kop opsteekt.

Overplaatsing van kinderen uit heel Nederland naar Maastricht

De toegenomen druk op de bedden in kinderafdelingen en kinder-IC's is een landelijk probleem. Kinderen uit het hele land worden overgeplaatst naar het MUMC+ in Maastricht voor de benodigde intensieve zorg. Dit was onder andere het geval voor de Brabantse Evi van den Oever en haar man Dirk van Hunsel, wiens drie weken oude dochter Wies tot vorige week op de intensive care in Maastricht lag.

Het RS-virus: een ernstige bedreiging voor jonge kinderen

Het RS, of respiratoir syncytieel virus, is een verkoudheidsvirus dat vooral bij baby's en kinderen onder de vier jaar ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken. De symptomen variëren van een loopneus tot hevige benauwdheid. Baby's en kinderen met bepaalde risicofactoren, zoals het syndroom van Down, hartafwijkingen of een vroeggeboorte, kunnen ernstig ziek worden van dit virus. Hoewel volwassenen ook besmet kunnen raken, blijft het bij hen meestal beperkt tot een simpele verkoudheid.

Er is hoop op een preventieve aanpak van RS-virusinfecties in de vorm van een vaccin. Verwacht wordt dat er binnen enkele jaren een vaccin tegen het RS-virus beschikbaar komt, dat waarschijnlijk zal worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Er zijn momenteel twee soorten vaccins in ontwikkeling. Eén van de vaccins wordt gegeven aan zwangere vrouwen en de antistoffen worden via de placenta aan de baby overgedragen. Een eerder goedgekeurd vaccin wordt direct aan pasgeboren baby's gegeven om hen te beschermen tegen ernstige infecties.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.