Videogames kunnen tot gehoorschade leiden, suggereert grootschalige studie

LLara 17 januari 2024 08:47

Een recente studie suggereert dat het hoge geluidsniveau bij het gamen kan leiden tot gehoorschade. De studie, die meer dan 50.000 gamers wereldwijd betrok, toont aan dat zowel individuele gamers als gaming centers vaak de grenswaarden voor veilig geluid overschrijden.

Het gevaar van hoge geluidsniveaus bij het gamen

Volgens recent onderzoek kan het hoge geluidsniveau dat gamers vaak hanteren tijdens het spelen tot gehoorschade leiden. De studie roept op tot een groter bewustzijn van de mogelijke gevaren van videogames. Het onderzoek betrof meer dan 50.000 gamers uit verschillende delen van de wereld, waaronder de VS, Europa, Azië en Australië.

Geluidsniveaus in gaming centers en bij consolegaming

De studie wijst uit dat het gamen op mobiele toestellen doorgaans een bescheiden volume heeft, maar in gaming centers, voornamelijk in Azië, kan het geluidsniveau oplopen tot tussen de 80 en 89 decibel. Ook bij het gamen op consoles komt het volume vaak dichtbij, of overschrijdt het soms zelfs de veilige grenswaarden.

Het risico van piekgeluiden in games

Behalve aanhoudende hoge geluidsniveaus, kunnen ook kortstondige, intense geluiden schadelijk zijn voor het gehoor. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij explosies in een game. De grenswaarde voor dergelijke piekgeluiden ligt volgens het onderzoek voor kinderen op 100 decibel, maar in de studie werden waarden van 119 decibel gemeten.

Klinisch audioloog Laure Jacquemin ziet een stijgende trend in het aantal kinderen met gehoorproblemen, zoals tinnitus en geluidsovergevoeligheid. Hoewel gaming mogelijk een bijdragende factor is, wijst ze erop dat er meerdere oorzaken kunnen zijn, zoals het bezoeken van café's of concerten, of het luisteren naar muziek via oortjes tijdens het fietsen.

Gezien de bevindingen van de studie roepen onderzoekers op tot meer aandacht voor de mogelijke risico's van hoge geluidsniveaus bij het gamen. Hoewel de risico's niet direct merkbaar hoeven te zijn, kan vroege blootstelling later tot problemen leiden. Jacquemin ondersteunt deze oproep en wijst op de noodzaak om bewust te zijn van de risico's van hoge geluidsniveaus.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.