Vleesvervangers verliezen terrein: de consument kiest smaak boven illusie

LLara 19 augustus 2023 09:26

Ondanks sterke marketing inspanningen en een krachtige lobby, zien we een duidelijke daling in de verkoop van vleesvervangers. De consument lijkt de authentieke smaak van vlees te verkiezen boven de vegetarische alternatieven, en is zich bewust van de beperkte impact van hun keuzes op het milieu en hun gezondheid.

Verkoop van vleesvervangers daalt

Onze supermarktschappen zijn gevuld met allerlei vleesvervangende producten: van nepkroketten tot Gehacktballen. Deze producten zijn het resultaat van intensieve marketing en lobbywerk door grote bedrijven en supermarktketens. De boodschap is duidelijk: vlees is slecht, nepvlees is goed. Echter, de consument lijkt zijn eigen weg te kiezen. De verkoop van deze producten is volgens een recent onderzoek van de Rabobank sterk aan het dalen.

Smaakverschil is merkbaar

Het blijkt dat de smaak van echt vlees voor veel consumenten iets is wat niet gemakkelijk vervangen kan worden. Je hoeft geen professionele chef-kok te zijn om het verschil te proeven tussen een sojaburger en een echte hamburger. Veel consumenten hebben de vleesvervangers geprobeerd, maar zijn toch niet overtuigd. Dit het feit dat veel van deze producten worden gepresenteerd als milieuvriendelijke, klimaatbewuste en diervriendelijke opties lijkt dit niet te compenseren.

Vleesvervangers en gezondheid

Het idee dat vleesvervangers per definitie gezonder zijn, wordt steeds vaker in twijfel getrokken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd dat veel plantaardige vervangers, ook wel 'analogues' genoemd, vallen onder de categorie 'ultra processed foods' (UPF's). Dit zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen waaraan vaak veel ingrediënten zijn toegevoegd. Ze bevatten vaak veel calorieën, zout, verzadigd vet en suikers. Het aandeel voedingsvezels, vitamines en mineralen is vaak laag vergeleken met onbewerkte producten.

Hoewel vleesvervangers op dit moment niet de gewenste oplossing lijken te bieden, kan kweekvlees een interessante optie zijn voor de toekomst. Dit is vlees dat in een laboratorium wordt geproduceerd uit dierlijke cellen, zonder dat er dieren voor worden geslacht. Mosa Meat in Maastricht hoopt over drie jaar vijftig kilo kweekvlees per week te produceren. De prijs van deze ecologisch verantwoorde burger zou dan naar een voor de consument aanvaardbaar niveau moeten dalen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.