Voedingsdeskundige deelt voedingsmiddelen die hij vermijdt voor een gezondere levensstijl

LLara 16 november 2023 22:02

Als een ervaren arts en voedingsexpert legt Oluf Borbye Pedersen uit hoe de bacteriën in onze darmen reageren op wat we eten. Hij deelt welke voedingsmiddelen hij vermijdt en welke hij aanbeveelt voor een gezondere levensstijl.

De expert op het gebied van lichaamschemie

Oluf Borbye Pedersen heeft als arts en onderzoeksleider aan de Universiteit van Kopenhagen jarenlang de interne chemie van het lichaam bestudeerd. Hij en zijn team werken sinds 2008 aan onderzoek over hoe de bacteriën, schimmels en virussen in onze darmen onze gezondheid en ons welzijn beïnvloeden. Deze kennis maakt Pedersen tot een expert op het gebied van lichaamschemie en darmgezondheid.

Volgens Pedersen is het belangrijk om gevarieerd en voornamelijk plantaardig te eten. Vlees van viervoeters zoals koeien, varkens en lammeren wordt spaarzaam geconsumeerd, omdat de darmbacteriën choline en L-carnitine in het vlees kunnen omzetten in trimethylamine-oxide, wat bloedstolsels in de hersenen en het hart kan veroorzaken. Zijn familie en hijzelf volgen de aanbevelingen van de Deense voedingsmiddelendienst.

Pedersen stelt dat gluten het immuunsysteem op een verkeerde manier kunnen activeren en het risico op verschillende auto-immuunziekten kunnen verhogen. Daarom vermijdt hij gluten in zijn dagelijkse voeding. Daarnaast vermijdt hij vette dierlijke voedingsmiddelen en eet hij nooit bewerkte en kant-en-klare voeding met 'dode en lege' voedingsstoffen. Dit soort voeding bevat vaak veel verslavende chemicaliën die je voedingskeuzes kunnen manipuleren.

Het belang van een plantaardig dieet

Het darmmicrobioom, bestaande uit miljarden bacteriën, virussen en schimmels, functioneert als een inwendige chemische fabriek en beïnvloedt de functies van alle cellen en organen in ons lichaam. Pedersen licht toe dat wanneer we voornamelijk plantaardig eten, ons darmmicrobioom duizenden moleculen produceert die ons beschermen tegen ongeveer 30 erfelijke volksziekten. Daarom raadt hij aan om voornamelijk groenten en rood fruit te eten, minstens 30 soorten per week.

Het verband tussen voeding en gezondheid

Pedersen benadrukt het belang van begrijpen hoe ons voedsel door ons lichaam wordt verwerkt. Elke maaltijd die we eten wordt omgezet in 50.000 moleculen, die via de darmwand in de bloedbaan terechtkomen en alle organen in ons lichaam reguleren, inclusief onze hersenen en ons hart. De aard en gezondheidswaarde van deze moleculen is echter afhankelijk van wat we eten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.