Vogelgriep: een groeiende zorg ondanks minimale kans op een nieuwe pandemie

LLara 22 april 2024 07:01

Virologen en zoölogen uiten hun zorgen over vogelgriep, terwijl de kans op een nieuwe pandemie klein blijft. Toch heeft recent nieuws uit Amerika de bezorgdheid vergroot, door de overdracht van het virus op koeien en een mens.

Bezorgdheid over vogelgriep ondanks kleine pandemiekans

Hoewel de kans op een pandemie als gevolg van de vogelgriep nog steeds zeer klein is volgens experts, zijn virologen en zoölogen bezorgd. Nieuws uit Amerika heeft deze zorgen enigszins vergroot, aangezien het virus daar onlangs overgedragen is op koeien en een mens. Toch benadrukt viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC dat dit virus al decennialang bestaat zonder een pandemie te veroorzaken.

In Nederland is de situatie momenteel rustig, maar er is dringend behoefte aan extra voorzorgsmaatregelen. Dit omdat ons land vol zit met koeien en geiten. Als het virus hen bereikt, kan dat grote gevolgen hebben. Het is van vitaal belang dat we snel begrijpen wat ervoor zorgt dat het virus zich kan verspreiden tussen koeien.

Vogelgriep ontstond in de jaren '90 op een ganzenbedrijf in China. Sindsdien heeft het virus zich verspreid via wilde vogels naar het Midden-Oosten, Afrika en Europa. In 2021 kwam de verspreiding van het virus in een stroomversnelling, met bijna 7 miljoen geruimde dieren op Nederlandse pluimveebedrijven in de afgelopen jaren.

Verbazing over besmette koeien en mens in Amerika

In Amerika zijn onlangs koeien en een mens geïnfecteerd met het virus, wat voor veel verbazing en bezorgdheid zorgt onder experts. Hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren van de Universiteit Utrecht, Arjan Stegeman, zou een jaar geleden het idee van besmette koeien als absurd hebben bestempeld. De exacte manier waarop de koeien besmet zijn geraakt, blijft onbekend.

Pleidooi voor beter onderzoek naar Nederlandse herkauwers

Een team van deskundigen wil dat het kabinet beter onderzoekt of vogelgriep ook al Nederlandse herkauwers heeft bereikt. Dit zou kunnen door bloedmonsters te bekijken van zoogdieren die zijn overleden in gebieden waar veel vogels leven. Op dit moment is er nog geen concreet plan voor een dergelijk onderzoek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.