Volkorenbrood is de beste keuze voor je gezondheid, volgens deze voedingswetenschapper

LLara 27 februari 2024 07:31

Gezondheidsexpert en voedingswetenschapper Ellen Kampman, van de Wageningen Universiteit & Research, licht een tipje van de sluier op over welk brood de gezondste keuze is. Spoiler alert: Het gaat niet alleen om de kleur!

Donker brood niet altijd gezond

Nederlanders zijn echte broodeters, met de lunch als favoriet moment voor het consumeren van een boterham of twee. We hebben allemaal weleens gehoord dat donker brood de gezondste keuze is, voornamelijk vanwege de voedingsvezels. Maar voedingswetenschapper Ellen Kampman waarschuwt dat dit niet altijd het geval is. Door toevoegingen zoals moutextract of gekaramelliseerde suiker kan brood donkerder lijken dan het in werkelijkheid is. Het kan dus goed zijn dat wat je denkt dat een vezelrijk donker brood is, in feite witbrood is.

Volkorenbrood is de beste keuze

Als je de gezondste keus wilt maken, kies dan voor volkorenbrood. De sleutel hiervoor is volkorenmeel. Bij je lokale bakker is het eenvoudig: je vraagt gewoon of het donkere brood dat je wilt kopen, echt van volkorenmeel is gemaakt. In supermarkten kan deze informatie soms lastig te vinden zijn. Gelukkig geven sommige merken aan van welk meel het brood gemaakt is, dus het loont de moeite om de verpakking te controleren.

Bruin brood is niet altijd gezonder

Bruin brood mag dan wel gezond ogen, het is niet altijd de beste keuze. Het is namelijk een mix van bloem en volkorenmeel, en bevat minder volkoren dan volkorenbrood. Net als Kampman, bevestigt ook Het Voedingscentrum dat de kleur van het brood niet altijd een indicatie is voor de gezondheid ervan. Zo bevordert volkorenbrood, dat boordevol voedingsstoffen zit, een gezonde werking van de darmen en helpt het de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker te verlagen.

Tegenwoordig is er een breed scala aan broodsoorten beschikbaar, waaronder wit, tarwe, meerzaden, meergranen, waldkorn, volkoren en spelt. Maar wees voorzichtig, want niet alle broden zijn zo gezond als ze lijken. Waldkorn, bijvoorbeeld, is geen graansoort, maar een merknaam voor een brood dat gemaakt wordt van bloem. Bloem is in feite niets meer dan wit graanpoeder, dus laat je niet foppen door de gezonde imago's van bepaalde broden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.