Voorkom kanker met eenvoudige strategieën, volgens deze Harvard-professor

LLara 14 augustus 2023 13:03

Volgens Timothy Rebbeck, een Harvard-professor die al 30 jaar onderzoek doet naar kankerpreventie, kunnen we veel doen om kanker te voorkomen met eenvoudige stappen. Desondanks negeren veel mensen deze simpele, maar effectieve adviezen.

Kankerpreventie door eenvoudige leefstijlveranderingen

Timothy Rebbeck, een 62-jarige Harvard-onderzoeker, heeft meer dan 30 jaar besteed aan het onderzoeken van kankerpreventie. Gedurende zijn carrière heeft hij ontdekt dat veel vormen van kanker te voorkomen zijn door middel van eenvoudige leefstijlveranderingen. Ondanks deze bevindingen merkt hij op dat veel mensen deze eenvoudige maar effectieve adviezen niet opvolgen.

Preventiestrategieën: vaccinaties, gezond dieet en vroege detectie

Volgens Rebbeck kunnen vaccinaties, een gezond dieet en het vroegtijdig opsporen van de ziekte mensen helpen bij het voorkomen van verschillende vormen van kanker. Zo is bijvoorbeeld het HPV-vaccin in staat om baarmoederhalskanker te voorkomen, en kunnen rokers hun risico op longkanker aanzienlijk verminderen door te stoppen met roken. Verder stelt hij dat alcohol beperken, een gezond dieet volgen en een gezond gewicht behouden ook essentieel zijn.

Rebbeck benadrukt dat hoewel genetica een rol speelt bij de ontwikkeling van kanker, het niet per se betekent dat de ziekte onvermijdelijk is. Bijvoorbeeld, vrouwen die mutaties in een van de BRCA1 of BRCA2 genen hebben geërfd lopen een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker, maar preventieve maatregelen kunnen nog steeds helpen om het risico te verminderen.

Vroegtijdige opsporing door bloedmonsters: een gamechanger

Rebbeck gelooft dat het vroegtijdig opsporen van kanker door middel van bloedmonsters een van de meest opwindende ontwikkelingen in kankeronderzoek is. Deze techniek kan het mogelijk maken om kanker te detecteren voordat de symptomen zich ontwikkelen, wat kan leiden tot een radicale verandering in de behandeling en overlevingskansen van de ziekte.

Ondanks de aanzienlijke hoeveelheid kennis die momenteel beschikbaar is over kankerpreventie, zijn er nog steeds veel mensen die de gebruikelijke adviezen negeren. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan kennis, de ongemakken van tests, of het feit dat de voordelen van preventie niet altijd duidelijk zijn omdat de ziekte die we voorkomen niet wordt gevoeld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.