
Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waar veel Nederlanders last van hebben. Vroege herkenning van de symptomen kan ernstige gevolgen, zoals een beroerte, voorkomen. Dit artikel belicht het belang van bewustwording en symptoomherkenning.
Bewustwording kan levens redden
Boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis, treft momenteel meer dan een half miljoen Nederlanders. Deze aandoening is verantwoordelijk voor een significant deel van de jaarlijkse beroertes. Door vroege symptomen van de aandoening te herkennen, zouden we jaarlijks tot 5000 beroertes kunnen voorkomen. Daarom is er een nieuwe campagne gelanceerd, 'Ken je ritme, controleer pols voor hart en hoofd', om meer bewustzijn te creëren.
Herkenning is de sleutel
Het merendeel van de mensen met boezemfibrilleren is zich bewust van hun aandoening, maar er zijn ook nog zo'n 80.000 mensen die onbewust met deze aandoening rondlopen. De symptomen kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn een onregelmatige hartslag, hartbonzen, transpireren, duizeligheid, vermoeidheid, kortademigheid en een beklemmend gevoel op de borst. Het kan soms echter moeilijk zijn om deze symptomen te herkennen, vooral als ze 's nachts optreden.
Het risico op boezemfibrilleren neemt toe met de leeftijd en bij mensen met diabetes. Hoewel de aandoening op zichzelf vaak onschuldig is, is het meestal een teken dat het hart overbelast is. Met de vergrijzing en de toename van overgewicht, vooral sinds de uitbraak van de coronacrisis, wordt het steeds belangrijker om aandacht te besteden aan deze aandoening.
Het belang van zelfcontrole
Het vroegtijdig detecteren van boezemfibrilleren kan een groot verschil maken voor de gezondheid en levenskwaliteit van patiënten. Een manier om dit te doen, is door regelmatig zelfcontroles uit te voeren. Dit kan zo eenvoudig zijn als het regelmatig meten van je hartslag of het uitvoeren van een polscheck. Als je merkt dat je hartslag onregelmatig en mogelijk ook snel is, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.