Vroege heropleving van het coronavirus in België: een wake-up call voor vaccinatie

LLara 3 september 2023 10:13

In België is een onverwachte toename van het aantal coronabesmettingen waargenomen. Virologen adviseren mensen, vooral ouderen, zwangere vrouwen en risicogroepen, zich te laten vaccineren.

Sterke toename van griepachtige klachten

Volgens recente cijfers is het aantal griepachtige klachten in België drastisch gestegen. Meer dan 10.000 mensen zochten medische hulp, een verviervoudiging ten opzichte van voorheen. De diagnose is echter vaak niet de griep, maar COVID-19. Dit betekent dat het coronavirus een vroege heropleving beleeft, tegen de verwachtingen in.

Vroegtijdige stijging van coronavirus detectie

Sciensano, het Belgische instituut voor gezondheid, monitort het afvalwater en heeft een stijging van corona detectie waargenomen in vijf van de 42 zones. Dit duidt op een hogere circulatie van het virus. De toename van de viruscirculatie was eerder verwacht in september, maar is al sinds augustus aan de gang. De oorzaak van deze vroege piek is onbekend, maar er wordt gespeculeerd over het effect van wisselvallig weer en de circulatie van nieuwe coronavarianten.

Ondanks de recente toename van coronagevallen is er momenteel geen reden tot zorg. De huidige cijfers zijn vergelijkbaar met die van mei, en ook toen waren de cijfers laag. Tijdens de winterperiode waren de cijfers voor doktersconsultaties zes keer hoger dan nu. Ziekenhuizen melden momenteel ook geen toename van coronapatiënten.

Belang van vaccinatie benadrukt

Hoewel COVID-19 in België nog steeds golfbewegingen maakt, is er geen reden tot paniek. Echter, het is belangrijk dat mensen alert blijven en zich laten vaccineren, vooral 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen in risicogroepen. Vaccinatie kan ernstige ziekte voorkomen en de kans op griepachtige klachten verminderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.