Vroegtijdige uitbraak van RS-virus zet Overijsselse kinderafdelingen onder druk

LLara 20 november 2023 22:16

Het RS-virus, een veelvoorkomend verkoudheidsvirus bij jonge kinderen, lijkt dit jaar vroeger dan normaal te zijn opgetreden. Veel kinderen in Overijsselse ziekenhuizen kampen met ernstige luchtweginfecties, waardoor de kinderafdelingen onder druk staan. De nationale cijfers bevestigen deze trend.

Eerder optreden van RS-virus dit jaar

Normaal gesproken leiden ziekenhuizen in december een drukke tijd met veel jonge kinderen die besmet zijn met het RS-virus. Dit jaar lijkt het virus echter vroeger zijn intrede te doen dan gewoonlijk. Met name de grote Overijsselse ziekenhuizen melden een toename van kinderen die ernstig aangetast zijn door luchtweginfecties. Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij jonge kinderen. Het veroorzaakt normaal gesproken symptomen zoals neusverkoudheid, hoesten en soms piepende benauwdheid en hoge koorts. Bijna alle kinderen onder de 2 jaar worden er uiteindelijk mee besmet, maar bij sommige kinderen kan het virus heftiger verlopen dan bij anderen.

Het virus kan in sommige gevallen zeer ernstige symptomen veroorzaken, waardoor kinderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Ongeveer 1 op de 100 kinderen die ziek worden van het RS-virus komt in het ziekenhuis terecht, en 1 op de 1000 op de intensive care. Bij het Isala ziekenhuis in Zwolle liggen momenteel enkele baby's op de intensive care. Een woordvoerder van het ziekenhuis licht toe dat het hier gaat om zeer jonge kinderen en dat het ziekenhuis bekend is met dit soort situaties. Ondanks de vroege uitbraak van het virus dit jaar, is het volgens hem niet opvallender dan andere jaren.

Goedkeuring van RS-virus vaccin door EMA

Er is hoop op het gebied van preventie. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft eerder dit jaar een vaccin tegen het RS-virus goedgekeurd. Het kan worden toegediend aan zwangere vrouwen om hun baby's een half jaar na de geboorte te beschermen tegen het virus. Medische professionals hebben het over een doorbraak. Begin volgend jaar zal de Gezondheidsraad zich over het vaccin buigen. Als de overheid daarna ook akkoord gaat, kunnen de eerste zwangere vrouwen worden gevaccineerd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.