VVD-voorstel: niet-gevaccineerde kinderen mogen niet naar de kinderopvang

LLara 21 maart 2024 07:01

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wil dat kinderen die niet zijn gevaccineerd, niet naar de kinderopvang mogen als de landelijke vaccinatiegraad onder een bepaald niveau daalt. Dit om ervoor te zorgen dat ouders hun kinderen onbezorgd naar de opvang kunnen brengen en om jongere kinderen te beschermen die nog niet gevaccineerd kunnen worden.

Wetsvoorstel voor hogere vaccinatiegraad

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft een wetsvoorstel ingediend met als doel de dalende vaccinatiegraad een halt toe te roepen. Het voorstel stelt dat kinderen die niet zijn gevaccineerd, niet naar de kinderopvang mogen als de landelijke vaccinatiegraad onder een bepaald niveau zakt. Het doel is om ouders gerust te stellen dat ze hun kinderen onbezorgd naar de opvang kunnen brengen.

Bescherming van ongevaccineerde kinderen

Veel kinderen die naar de opvang worden gebracht, zijn nog te jong om gevaccineerd te worden. Dit geldt voor twee verschillende vaccinaties, voor kinkhoest (onderdeel van de Dktp-prik) en mazelen (onderdeel van de Bmr-prik), die pas vanaf respectievelijk drie en veertien maanden gegeven worden. Deze jonge kinderen moeten worden beschermd door de oudere kinderen die wel gevaccineerd zijn.

Arne Dijkstra kent uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om je jonge kindje niet te kunnen beschermen. Acht jaar geleden werd zijn pasgeboren dochter ziek. Ze hoestte een beetje en na een bezoek aan de huisarts belandde het gezin in een emotionele rollercoaster. Na twee weken in het ziekenhuis te hebben doorgebracht, kwamen ze zonder hun dochter weer thuis. Ze was slechts 5,5 week oud toen ze overleed aan kinkhoest.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.