Waarom dementie onbekend was bij de oude Grieken en Romeinen: een theorie

LLara 11 februari 2024 07:46

Nieuw onderzoek suggereert dat dementie, een veel voorkomende ziekte bij ouderen tegenwoordig, onbekend was bij de oude Grieken en Romeinen. Deze bevinding is gebaseerd op de studie van oude medische teksten en vergelijkingen met hedendaagse inheemse volkeren.

Oude teksten tonen geen kennis van dementie

Oude medische teksten uit Griekenland en Rome lijken aan te geven dat dementie in die tijden niet echt bekend was. Dit ondanks dat de mensen van toen op veel manieren vergelijkbaar waren met ons, bijvoorbeeld in hoe ze aten, sliepen en filosofeerden over het leven. Het is daarom verrassend dat ze niet dezelfde ziekten lijken te hebben gehad als wij nu hebben.

Geheugenverlies was zeldzaam

Door medische teksten van tot 2500 jaar oud door te spitten, werd duidelijk dat ernstig geheugenverlies, een kenmerk van dementie, uiterst zeldzaam was in die tijd. De oude Grieken hadden wel enkele verwijzingen naar milde cognitieve stoornissen, maar niet op de manier die we tegenwoordig kennen van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Romeinse medische teksten vermelden dat sommige mensen, vaak rond de 80 jaar, plotseling problemen hadden met het leren van nieuwe dingen. Er zijn theorieën dat loodvergiftiging een rol kan hebben gespeeld, aangezien de Romeinse aristocratie veel lood gebruikte in hun dagelijks leven, bijvoorbeeld voor potten en pannen en voor hun waterleidingen.

De Tsimané en het zeldzame voorkomen van dementie

Om te begrijpen waarom dementie tegenwoordig zo veel voorkomt, heeft de hoofdonderzoeker ook de Tsimané bestudeerd, een inheems volk in het Boliviaanse regenwoud. Net als de oude Grieken en Romeinen leven de Tsimané in een pre-industriële samenleving zonder blootstelling aan vervuiling. Het onderzoeksteam ontdekte dat slechts 1 procent van de oudere Tsimané dementie heeft, in vergelijking met 11 procent van de Amerikaanse bevolking van boven de 65 jaar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.