Waarom Hooikoorts in Gelderland een Groter Probleem is

LLara 24 februari 2024 15:31

Hooikoorts begint eerder en blijft langer, vooral in Gelderland. Maar liefst 91 procent van de deelnemers aan een onderzoek melden dat ze het elk jaar eerder ervaren en dat het steeds langer duurt. Maar wat is de oorzaak hiervan? Hier is alles wat je moet weten.

Klimaatverandering vergroot hooikoortsprobleem

De klimaatverandering zorgt ervoor dat hooikoorts vroeger begint en langer duurt in Gelderland. Dit is bevestigd door bioloog Maurice Martens van pollennieuws.nl. Door hogere temperaturen beginnen verschillende plantensoorten eerder te bloeien, wat resulteert in een grotere hoeveelheid pollen in de lucht.

Geografische ligging versterkt hooikoorts

Gelderland ligt precies in het midden tussen Limburg en het noorden van het land, waar pollenrijke voorjaarsbloeiers van zuid naar noord achtereenvolgens in bloei komen. Dit, in combinatie met oostenwind die pollen vanuit Duitsland naar Nederland kan blazen, zorgt ervoor dat hooikoorts in Gelderland erger kan zijn dan in andere provincies.

Eerdere bloei draagt bij aan pollenprobleem

Hogere temperaturen door klimaatverandering zorgen ervoor dat verschillende plantensoorten eerder aan hun bloei beginnen. Hierdoor komen er grote hoeveelheden pollen in de lucht, die voor hooikoortsklachten kunnen zorgen. Dit geldt vooral voor de hazelaar en de els, maar ook grassoorten zijn een grote boosdoener van hooikoorts.

In Nederland hebben ongeveer 4 miljoen mensen last van hooikoorts. Niet iedereen is allergisch voor dezelfde pollen. Zo zijn er ongeveer 700.000 mensen allergisch voor de pollen van de hazelaar en els, en wel 2 miljoen mensen voor grassoorten. Dit draagt bij aan de complexiteit van het hooikoortsprobleem.

Hooikoorts kan op elk moment in je leven ontstaan. Je immuunsysteem kan soms je hele leven goed met pollen omgaan, totdat je opeens hooikoorts krijgt. Dit kan zelfs op latere leeftijd gebeuren. Het is alsof je immuunsysteem een emmer is die je hele leven onder een druppelende kraan staat - op een gegeven moment loopt de emmer over en ontwikkel je hooikoorts.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.