Waarom je antibioticakuur altijd moet afmaken: het gevaar van antibioticaresistentie

LLara 18 november 2023 09:16

Ongeveer 45% van de Nederlanders maakt hun antibioticakuur niet altijd af, wat kan leiden tot antibioticaresistentie en grotere gezondheidsproblemen. In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is om je antibioticakuur volledig af te maken en hoe je dit op de juiste manier doet.

Het gevaar van voortijdig stoppen met antibiotica

Het blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders de neiging heeft om hun antibioticakuur niet volledig af te maken, vaak omdat de symptomen al verdwenen zijn of vanwege bijwerkingen zoals diarree. Echter, het voortijdig stoppen met antibiotica kan ertoe leiden dat niet alle schadelijke bacteriën uit het lichaam zijn verwijderd, waardoor de infectie terug kan komen. Het is dus essentieel om de volledige kuur uit te zitten, ook als je je al beter voelt.

Antibioticaresistentie: een groeiend probleem

Een ander groot risico van het niet afmaken van een antibioticakuur is antibioticaresistentie. Dit betekent dat de bacteriën in je lichaam ongevoelig worden voor de antibiotica, waardoor deze niet meer effectief zijn in het bestrijden van de infectie. In ernstige gevallen kan dit ertoe leiden dat je moet overstappen op een ander type antibioticum, wat mogelijk zwaardere bijwerkingen heeft, of dat je naar het ziekenhuis moet voor een infuus.

Wat antibioticaresistentie nog zorgwekkender maakt, is dat bacteriën hun resistentie aan elkaar kunnen doorgeven. Dit betekent dat een resistente bacteriestam de resistentie kan overdragen aan een andere, mogelijk gevaarlijkere soort. In extreme gevallen kan resistentie zelfs leiden tot de dood van een patiënt, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Het voorkomen van antibioticaresistentie

Hoewel de situatie rond antibioticaresistentie ernstig is, is er een duidelijke oplossing: gebruik antibiotica alleen als het absoluut noodzakelijk is en maak altijd de volledige kuur af. Ook is het belangrijk om antibiotica niet te gebruiken tegen virussen, omdat dit kan leiden tot onnodige resistentie. Als je denkt dat je antibiotica nodig hebt, raadpleeg dan altijd een arts en neem geen restjes antibiotica van jezelf of anderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.