Waarom je meer knoflook, prei en ui moet eten: de wetenschap achter prebiotica

LLara 23 juli 2023 11:41

Amerikaanse wetenschappers hebben bijna 8700 voedingsmiddelen onderzocht op hun prebiotische eigenschappen. Daaruit is een top 10 ontstaan van producten met de meeste prebiotica, waaronder knoflook, prei en ui. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van de darmflora en het immuunsysteem.

Het belang van prebiotica in ons voedsel

Prebiotica zijn een soort voedsel voor het microbioom in onze darmen, dat bestaat uit een mix van 'goede' bacteriën, gisten en schimmels. Ze helpen schadelijke bacteriën onder controle te houden en zijn cruciaal voor de spijsvertering en het immuunsysteem. Knoflook, prei, ui, paardenbloemblaadjes en aardpeer bevatten hoge concentraties prebiotica en zijn dus zeer bevorderlijk voor onze gezondheid.

De gezondheidsvoordelen van prebiotica

Prebiotica zijn niet alleen goed voor onze darmen, maar ze hebben ook andere gezondheidsvoordelen. Ze kunnen helpen bij het reguleren van onze bloedsuikerspiegel en zorgen voor een betere opname van essentiële mineralen, zoals calcium. Ook hebben ze een positieve invloed op de functie van ons spijsverteringsstelsel en immuunsysteem. Hierdoor kunnen ze bijdragen aan een algehele betere gezondheid.

Prebiotica in onze dagelijkse voeding

Met 37% van de geteste voedingsmiddelen met prebiotica, is het duidelijk dat deze waardevolle vezels in veel van onze dagelijkse voedingsmiddelen voorkomen. De producten met de hoogste concentraties zijn knoflook, prei, ui, paardenbloemblaadjes en aardpeer. Door deze producten regelmatig in onze maaltijden op te nemen, kunnen we gemakkelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid prebiotica bereiken.

De drie belangrijkste soorten prebiotica zijn fructo-oligosacchariden, galacto-oligosacchariden en inuline. Deze zijn te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder uien, asperges, prei, bananen, noten, peulvruchten en diverse plantenwortels. Door een gevarieerd dieet te volgen, kunnen we ervoor zorgen dat we al deze verschillende soorten prebiotica binnenkrijgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.