Waarom je misschien vaker naar het toilet moet dan je denkt

LLara 14 september 2023 09:08

Vaker naar het toilet moeten kan vervelend zijn, vooral als het niet lijkt te stoppen. Maar wat zijn de mogelijke oorzaken van dit ongemak? We nemen een aantal mogelijke oorzaken onder de loep en bieden een diepere kijk in dit veelvoorkomende probleem.

Overactieve blaas en mogelijke oorzaken

De gemiddelde persoon plast zes tot zeven keer in 24 uur, waarbij er soms ook 's nachts één keer geplast moet worden. Maar als je negen keer per dag of vaker moet plassen, kan er sprake zijn van een overactieve blaas. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals medicijngebruik, bekkenbodemproblemen, bestraling of zenuwbeschadiging.

Bij een blaasontsteking kan je vaker de neiging hebben om te plassen, zelfs als er maar weinig urine uitkomt. Plassen kan ook pijnlijk zijn of er kan bloed in de urine zitten. Als je deze symptomen hebt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts, die dan mogelijk antibiotica kan voorschrijven.

Invloed van zwangerschap en ouderdom

Tijdens de zwangerschap kan de baby op je blaas drukken, waardoor je vaker het gevoel hebt dat je moet plassen. Bovendien produceert je lichaam tijdens de zwangerschap meer van het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG), wat ook de aandrang om te plassen kan verhogen. Bij het ouder worden neemt de capaciteit van de blaas af, wat ook kan leiden tot vaker plassen. Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen, zoals prostaatirritatie bij mannen en slappe bekkenbodemspieren bij ouderen, ook de aandrang om te plassen vergroten.

Als je veel drinkt - zelfs water - kan dit leiden tot vaker plassen. Maar te veel alcohol en koffie kunnen ook zorgen voor een grotere aandrang om te urineren. Dit komt omdat deze dranken meer afvalstoffen in de blaas kunnen veroorzaken, die het lichaam vervolgens wil verwijderen. Het effect is echter sterker bij alcohol dan bij koffie.

Overgang, obstipatie en andere gezondheidsproblemen

Bij vrouwen in de overgang neemt de productie van oestrogeen af, wat kan leiden tot vaker plassen. Een regelmatig terugkerende blaasontsteking kan ook een gevolg zijn van de afnemende hoeveelheid oestrogeen. Daarnaast kan obstipatie leiden tot meer druk op de blaas en dus tot vaker urineren. Er zijn natuurlijk ook andere mogelijke oorzaken, zoals ernstige medische aandoeningen, dus het is altijd belangrijk om een arts te raadplegen als je je zorgen maakt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.