Waarom Mannen Bevolkingsonderzoek Darmkanker Vermijden

LLara 28 maart 2024 07:01

Veel mannen nemen niet deel aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Angst voor een slechte uitslag, de gedachte dat het hen niet zal overkomen en de onaangename procedure maken dat mannen dit belangrijke onderzoek mijden.

Redenen waarom mannen onderzoek mijden

Niet alle mannen geven gehoor aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Uit onderzoek blijkt dat sommige mannen bang zijn voor een slechte uitslag. Daarnaast denken sommigen dat het hen niet zal overkomen, ondanks de realiteit dat iedereen risico loopt. Bovendien vindt 27 procent van de ondervraagde mannen het een vies idee om ontlasting in te leveren voor het onderzoek.

Bijna de helft (44%) van de mannen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker praat er met niemand over. Uit het onderzoek blijkt dat ze zich schamen of het vervelend vinden om erover te praten. Dit kan een bijkomend obstakel zijn voor mannen om deel te nemen aan het onderzoek.

Het belang van deelname aan het onderzoek

Robert Klein uit Almelo nam deel aan het bevolkingsonderzoek en was blij dat hij dat had gedaan. In zijn ontlasting werd een poliep gevonden die hij snel liet verwijderen. Als hij dit niet had gedaan, zou hij binnen twee of drie jaar darmkanker hebben gekregen. Dit soort succesverhalen benadrukt het belang van vroegtijdige opsporing door middel van screening.

De kracht van stimulatie en bewustwording

Bijna een kwart (23%) van de mannen die zich bewust zijn van de risico's besluit nog steeds niet deel te nemen aan het onderzoek. Een stimulans van een huisarts, partner of familielid kan helpen om deze cijfers te verbeteren. Daarom wordt vrouwen gevraagd om hun partners aan te moedigen om zich te laten onderzoeken. Vrouwen lijken comfortabeler met het ondergaan en bespreken van medische onderzoeken. Als zij hun partner kunnen motiveren om zich te laten onderzoeken, kan dit leiden tot grote stappen vooruit.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.