Waarom veel ouders hun kinderen niet laten inenten: angst voor bijwerkingen

LLara 27 maart 2024 07:01

Veel ouders kiezen er bewust voor hun kinderen niet of niet volledig te laten vaccineren uit angst voor bijwerkingen. Dit creëert zorgen over de algemene volksgezondheid. Het is van vitaal belang dat ouders inzicht krijgen in het belang van vaccinaties.

Angst voor bijwerkingen hoofdreden niet vaccineren

Het onderzoek toont aan dat de meerderheid van de ouders die ervoor kiezen hun kinderen (of niet volledig) te laten vaccineren, dit doen omdat ze bang zijn voor negatieve bijwerkingen op de lange termijn. Het is belangrijk om het vertrouwen te herstellen en ouders te informeren over het belang van vaccinaties voor de algemene volksgezondheid.

Lage vaccinatiegraad zorgt voor ongerustheid

Een gevaarlijk lage vaccinatiegraad en recente gezondheidsincidenten waarbij kinderen betrokken waren, zoals de mazelen uitbraak in Eindhoven en de dood van vier baby's door kinkhoest, hebben geleid tot groeiende bezorgdheid en de noodzaak om het belang van vaccinaties te benadrukken.

Herwinning van vertrouwen in vaccinaties is cruciaal

Kinderarts Patricia Bruijning spreekt over het belang van het herwinnen van het vertrouwen van ouders in vaccinaties. Ze legt uit dat terwijl vaccinaties bijwerkingen kunnen hebben, deze veel minder ernstig of gevaarlijk zijn dan de ziektes waartegen ze beschermen.

Een groot deel van het panel steunt het idee dat crèches het recht hebben om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Er wordt echter gewezen op het risico dat dit kan leiden tot het ontstaan van 'hotspots' voor ziekte-uitbraken, omdat niet-gevaccineerde kinderen dan geconcentreerd kunnen zijn op bepaalde plaatsen.

Meer dan de helft van de respondenten is het ermee eens dat alle vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma verplicht moeten worden voor iedereen. Met name de oudere generatie (65-plussers) steunt deze verplichting, terwijl de jongere generatie er vaker tegen is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.