Waarschuwing van het RIVM: gevaarlijke kruiden in voedingssupplementen

LLara 10 maart 2024 07:01

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een waarschuwing gegeven over drie potentieel gevaarlijke kruiden die in voedingssupplementen en alternatieve geneesmiddelen worden gevonden. Maar hoe gevaarlijk zijn deze kruiden en hoe kunnen we ze vermijden?

RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruiden

Afgelopen week heeft het RIVM een waarschuwing gegeven over de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga, en Ashwagandha (Withania somnifera). Deze kruiden, die vaak worden aangetroffen in voedingssupplementen en alternatieve geneesmiddelen, hebben al jarenlang voor gevaarlijke situaties gezorgd, zowel nationaal als internationaal. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van deze kruiden en hun potentiële risico's.

Ernstige gezondheidseffecten ondanks aanbevolen dosering

Volgens toxicoloog Linda Razenberg van het RIVM kunnen deze kruiden ernstige gezondheidseffecten hebben, zelfs als je de aanbevolen dosering op de verpakking volgt. Dit betekent dat zelfs het volgen van de instructies van de fabrikant niet voldoende kan zijn om je te beschermen tegen de mogelijke risico's die deze kruiden met zich meebrengen.

Gebruik van gevaarlijke kruiden in voedingssupplementen

Deze kruiden worden meestal niet aangetroffen in de alledaagse voedingsmiddelen die je in je keuken zou vinden. In plaats daarvan worden ze vaak gebruikt in voedingssupplementen. Hoewel het moeilijk is te zeggen hoeveel mensen deze kruiden daadwerkelijk gebruiken, zijn ze wel breed beschikbaar en makkelijk te kopen in winkels.

Hoewel het RIVM alleen verantwoordelijk is voor het onderzoek naar deze kruiden, is het mogelijk dat hun bevindingen zullen leiden tot een toekomstig verbod op het gebruik van deze kruiden. Dit komt omdat hun onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), dat de macht heeft om dergelijke beslissingen te nemen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.