Wandelen houdt je jonger en andere onthullingen van 15 jaar Vierdaagse onderzoek

LLara 18 juli 2023 14:48

Het jaarlijkse evenement van de Nijmeegse Vierdaagse biedt niet alleen een kans voor wandelaars om hun uithoudingsvermogen te testen, maar heeft ook bijgedragen aan ons begrip van de effecten van intensieve lichamelijke inspanning door jarenlang onderzoek. Hier zijn de meest opvallende bevindingen uit 15 jaar Vierdaagse onderzoek.

15 jaar onderzoek tijdens de Vierdaagse

Elk jaar, wanneer de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse zich voorbereiden op hun intensieve vierdaagse tocht, maken onderzoekers van het Radboudumc zich klaar om waardevolle inzichten te verzamelen. Al 15 jaar lang worden deelnemers getest op verschillende gezondheidsfactoren, van uitdroging tot hartgezondheid. Dit jaar wordt ook gekeken naar het effect van witte versus zwarte kleding bij hoge temperaturen.

Uitdroging, niet oververhitting, is een probleem

Hoewel je zou kunnen verwachten dat oververhitting een groot probleem zou zijn voor de vele wandelaars die deel uitmaken van de Vierdaagse, blijkt uit het onderzoek dat dit nauwelijks een probleem is. Interessanter is dat maar liefst één op de vijf wandelaars uitdrogingssymptomen vertoont aan de finish. Dit onderstreept het belang van voldoende hydratatie tijdens intensieve lichamelijke activiteit.

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar de eerste dag van de Vierdaagse is vaak de moeilijkste voor de wandelaars. Dit komt deels door de initiële stress en adrenaline van de start van de race, en deels doordat het lichaam zich nog moet aanpassen aan het verhoogde inspanningsniveau. Gelukkig past het lichaam zich snel aan, waardoor de volgende dagen doorgaans minder inspannend zijn.

Opmerkelijke effecten van wandelen onthuld

Na 15 jaar onderzoek naar de Vierdaagse zijn er enkele opmerkelijke resultaten boven water gekomen. Zo bleek dat het eten van extra groente de bloeddruk van wandelaars kan verlagen. Bovendien blijken de wandelaars van rond de 80 jaar er gemiddeld 8,2 jaar jonger uit te zien dan hun leeftijdsgenoten. Daarnaast kan het consumeren van insecteneiwitten in de maanden voorafgaand aan de Vierdaagse leiden tot een toename van de spiermassa tijdens de wandeldagen.

Het onderzoek van dit jaar richt zich onder andere op de vraag of het gebruik van plaspillen kan leiden tot meer uitdroging. Daarnaast wordt gekeken naar de langetermijngevolgen van troponine, een eiwit dat bij schade aan het hart in de bloedbaan lekt. Tenslotte wordt mogelijk een eeuwige discussie beslecht: is het koeler om witte of zwarte kleding te dragen tijdens intensieve lichaamsbeweging in de hitte?

Belangrijke tips voor Vierdaagse deelnemers

Voor toekomstige deelnemers aan de Vierdaagse heeft onderzoeker Maria Hopman enkele cruciale tips. Ten eerste, zorg ervoor dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Houd ook je urinewaarden in de gaten; donkere urine kan een teken zijn van uitdroging. Ten slotte, zorg ervoor dat je goed eet, zelfs 's avonds. De Vierdaagse is geen tijd om te proberen af te vallen, maar een tijd om goed voor je lichaam te zorgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.