
Een verandering in je stoelgang kan allerlei oorzaken hebben. Maar wanneer moet je je zorgen maken en een arts raadplegen? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten ontlasting die zouden moeten leiden tot een bezoek aan de dokter.
De normale stoelgang
Iedereen heeft een unieke stoelgang die beïnvloed kan worden door verschillende factoren zoals voeding, lichaamsbeweging, hydratatie en medicatie. Het is belangrijk om veranderingen in je ontlasting niet te negeren, omdat deze een teken kunnen zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.
Als je ontlasting bijna zwart is, kan dit een teken zijn dat er ergens in je slokdarm, maag of dunne darm een bloeding plaatsvindt. Echter, als je ijzersupplementen slikt, kan je ontlasting ook donkergroen zijn. Bij twijfel is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.
Bloed in de ontlasting
Het vinden van bloed in je ontlasting of op het toiletpapier kan alarmerend zijn. Het kan een indicatie zijn van verschillende aandoeningen, zoals inwendige aambeien, anale fissuren, rectale poliepen of rectale kanker. Als dit vaker voorkomt, is het belangrijk om het te laten controleren door een arts.
Vette ontlasting
Als je ontlasting er bleek uitziet en een olieachtige vette substantie bevat, kan dit wijzen op overtollig vet in de ontlasting. Dit kan duiden op malabsorptiesyndromen, pancreasinsufficiëntie en galwegaandoeningen, wat kan leiden tot tekorten aan vetoplosbare vitamines.
Slijm in de ontlasting
Slijm in de ontlasting kan duiden op een ontsteking. Mensen met de ziekte van Crohn kunnen hier vaak last van hebben. Een bacteriële infectie kan ook slijm in de ontlasting veroorzaken, wat soms gepaard gaat met bloed of buikpijn. In dat geval is het belangrijk om medische hulp te zoeken.
Harde ontlasting kan een teken zijn van constipatie, wat vaak wordt veroorzaakt door een gebrek aan vezels in het dieet of onvoldoende waterinname. Echter, medicijnen, verstoppingen in de darm of, in zeldzamere gevallen, darmkanker kunnen ook hardere ontlasting veroorzaken. Raadpleeg een arts als het probleem aanhoudt.
Langdurige diarree
Diarree komt vaak voor na het eten van slecht voedsel of door een infectie en duurt meestal niet langer dan een week. Maar als je langer dan twee weken last hebt van diarree, en je ervaart ook bloedingen of gewichtsverlies, kan dit wijzen op medische problemen zoals lactose-intolerantie, prikkelbare darmsyndroom of inflammatoire darmziekten. In dat geval moet je een arts raadplegen.