Wanneer mogen kinderen beginnen met koffie drinken?

LLara 19 juli 2023 21:12

Koffie is een geliefd drankje bij volwassenen, maar wanneer is het veilig voor kinderen om te beginnen met het drinken van dit cafeïnehoudende drankje? We duiken in de feiten en ontrafelen de waarheid over de juiste leeftijd om te beginnen met koffiedrinken.

Koffie en de aanbevolen leeftijd

Terwijl koffie wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder een langer leven, verminderde kans op hartfalen en diabetes, en minder verslavend dan algemeen wordt gedacht, is het een ander verhaal voor kinderen. Het Voedingscentrum raadt vanwege de cafeïne in koffie aan dat kinderen pas vanaf 13 jaar een kopje koffie mogen drinken. Het zit echter ingewikkelder in elkaar dan het op het eerste gezicht lijkt.

Ouders die hun kinderen koffie laten drinken

Hoewel de aanbevolen leeftijd voor het drinken van koffie 13 jaar is, zijn er aanwijzingen dat sommige ouders hun kinderen, zelfs peuters, toch koffie laten drinken. Uit een onderzoek onder moeders in het Amerikaanse Boston bleek bijvoorbeeld dat 14 procent van de respondenten hun 2-jarige kinderen tussen de 1 en 4 ons koffie per dag liet drinken. Wat beweegt ouders om hun kinderen koffie te laten drinken? Het kan zijn dat kinderen hun ouders en andere familieleden koffie zien drinken en het als iets 'volwassens' beschouwen om te drinken.

Gevaren van koffieconsumptie bij kinderen

Het geven van koffie aan kinderen is niet zonder risico. Kinderen zijn over het algemeen kleiner en hebben dus minder cafeïne nodig om nadelige effecten te ondervinden. Een kleine hoeveelheid cafeïne, die voor een volwassene onschadelijk kan zijn, kan voor een kind overweldigend zijn. Overmatige consumptie van cafeïne kan de hartslag en bloeddruk verhogen, brandend maagzuur veroorzaken en angst- en slaapstoornissen bij kinderen veroorzaken. Daarom moeten ouders voorzichtig zijn bij het geven van cafeïnehoudende dranken aan hun kinderen.

Een ander punt van zorg is de invloed van cafeïnehoudende dranken op een evenwichtig dieet. Koffie heeft weinig voedingswaarde en vervangt iets dat voedingsrijk zou moeten zijn, zoals melk en water. Bovendien kunnen toevoegingen aan koffie, zoals room en siroop, het drankje onnodig vet en zoet maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.