Wat alcohol doet met je darmflora

LLara 31 januari 2024 10:32

Alcohol kan een significante impact hebben op je darmflora, ook wel bekend als het darmmicrobioom. Wist je dat je darmflora zelfs je psychische gezondheid kan beïnvloeden? Laten we eens kijken wat de wetenschap zegt over alcohol en je darmgezondheid.

Alcohol en je darmmicrobioom

Het is geen geheim dat alcoholconsumptie een aanzienlijke impact kan hebben op je gezondheid, maar wist je dat het ook je darmflora kan beïnvloeden? Je darmmicrobioom, een complex ecosysteem van triljoenen microben, speelt een essentiële rol in je spijsvertering, immuunfunctie en algemene darmgezondheid. Het is belangrijk om te begrijpen hoe alcohol dit delicate evenwicht kan verstoren.

De impact van zwaar drinken

Overmatig en regelmatig drinken kan de balans tussen 'goede' en 'slechte' bacteriën in je darmen verstoren, een toestand die bekend staat als dysbiose. Dysbiose is veelal geassocieerd met meer ontstekingen en ziektes vergeleken met een gezonder darmmicrobioom. En als klap op de vuurpijl kan alcohol ook de doorlaatbaarheid van je darmwand vergroten, waardoor deze 'lekker' wordt. Dit kan leiden tot bacteriën en giftige stoffen die in je bloedbaan en lever terecht komen, wat kan resulteren in leverontsteking en -schade.

Alcoholcravings en je darmen

Interessant is dat er aanwijzingen zijn dat een ongezond darmmicrobioom zelfs kan bijdragen aan alcoholcravings. Uit een studie uit 2023 bleek dat mensen die vaak binge-drinken veranderingen in hun darmmicrobioom hadden die correleerden met grotere alcoholcravings. Maar zoals altijd, is er nog veel meer onderzoek nodig op dit gebied.

Wat betreft matig drinken, oftewel niet meer dan twee drankjes per dag voor mannen of één drankje per dag voor vrouwen, is er weinig onderzoek naar hoe deze hoeveelheid alcohol je darmmicrobioom beïnvloedt. Echter, onderzoekers hebben wel ontdekt dat mensen die op laag tot matig niveau drinken, diversere darmmicrobiomen hebben - iets wat over het algemeen wordt gezien als een teken van een gezonde darm.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel deze studies verbanden hebben aangetoond tussen alcoholconsumptie en veranderingen in het darmmicrobioom, ze niet hebben bewezen dat alcohol dysbiose bij mensen veroorzaakt. Het verband is duidelijker in dierstudies, maar in menselijke studies is het moeilijker voor onderzoekers om te controleren op factoren zoals dieet en andere gezondheidsomstandigheden.

Herstel na stoppen met drinken

En er is nog goed nieuws. Onderzoek toont aan dat bij mensen die zijn behandeld voor alcoholgebruiksstoornis en gestopt zijn met drinken, hun darmmicroben binnen twee tot drie weken tekenen van herstel beginnen te vertonen. Dit suggereert dat het mogelijk is om de schade aan je darmflora te herstellen door je alcoholconsumptie aan te passen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.