Wat betekent een steek in je borst? Lees hier de oorzaken en wat te doen

LLara 25 november 2023 11:16

Een plotselinge steek in de borst kan verschillende oorzaken hebben en kan alarmerend zijn. In dit artikel gaan we dieper in op mogelijke oorzaken van dit symptoom, hoe je het kunt beoordelen en wat te doen als het zich voordoet.

Mogelijke oorzaken van pijn op de borst

Het kan behoorlijk alarmerend zijn om plotseling een steek in de borst te voelen. Dit symptoom kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stress, angst, hartproblemen of longaandoeningen. Het belangrijkste is om de ernst en duur van de pijn te beoordelen, evenals eventuele andere symptomen die ermee gepaard gaan.

Er zijn diverse aandoeningen die een steek in de borst kunnen veroorzaken: van een onschuldige zenuwprikkeling of reflux tot meer serieuze aandoeningen zoals het syndroom van Tietze, pleuritis, pneumothorax, pericarditis en hyperventilatie. Elk van deze aandoeningen heeft zijn eigen kenmerkende symptomen en kan variëren in ernst en benodigde behandeling.

Wat te doen bij een steek in de borst

Bij het voelen van een steek in de borst, is het belangrijk om kalm te blijven. Ga zitten en adem rustig. Controleer je hartslag en observeer of er veranderingen zijn. Als de pijn aanhoudt of verergert, of als de pijn zich naar je nek, kaak of armen verspreidt, bel dan onmiddellijk de arts of de hulpdiensten. Het kan ook helpen om te ontspannen, te bewegen en ademhalingsoefeningen te doen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.