
Een trillend ooglid kan behoorlijk vervelend zijn, maar wist je dat dit ook een teken kan zijn van onderliggende gezondheidsproblemen? In dit artikel leggen we uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn van een trillend ooglid en hoe je dit kunt verhelpen.
Trillend ooglid: een onschuldig fenomeen
Een trillend ooglid kan zowel vervelend als verontrustend zijn. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door een spasme van de ooglidspieren, maar is over het algemeen onschuldig. Hoewel het vaak vanzelf verdwijnt, kunnen er ook onderliggende oorzaken een rol spelen. Onderzoekers hebben ontdekt dat onze ogen veel kunnen vertellen over onze gezondheid en zelfs kunnen voorspellen hoe groot de kans op sterfte is.
Zeldzame en ernstige oorzaken van oogtrillingen
Hoewel een trillend ooglid meestal onschuldig is, kan het in zeer zeldzame gevallen een vroeg waarschuwingssignaal zijn voor een chronische bewegingsstoornis. Vooral als de spasmen gepaard gaan met andere gezichtstics of oncontroleerbare bewegingen is er reden tot bezorgdheid. Er zijn drie verschillende vormen van trillende oogleden: Myokymie, goedaardige essentiële blefarospasme en hemifaciale spasmen. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen en te weten wanneer medische hulp nodig is.
Er zijn echter veel onschadelijke factoren die kunnen leiden tot een trillend ooglid. De meest voorkomende redenen zijn vermoeidheid of weinig slaap, stress of angst, (veel) schermgebruik, cafeïne en een magnesiumtekort. Daarnaast zijn er nog verschillende andere triggers die een ooglidtrilling kunnen veroorzaken, zoals oogirritatie, hoornvliesslijtage, droge ogen, blootstelling aan wind en felle lichten, alcohol- en tabaksgebruik, bepaalde medicijnen en verschillende oogaandoeningen.
Wanneer medische hulp zoeken
Als je last hebt van chronische ooglidtrillingen, kan dit een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals Parkinson, Tourettes of MS. In dit geval is het raadzaam om een arts te raadplegen. Ook als je andere klachten hebt in combinatie met een trillend ooglid, zoals een rood of gezwollen oog, ongewone afscheiding, een hangend bovenste ooglid, of als het trillen effect heeft op andere delen van je gezicht, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen.
Gelukkig verdwijnen de meeste oogspasmes na een paar dagen zonder al te veel moeite. Als dit echter niet het geval is, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de klachten te verlichten. Zo kan het verminderen van je cafeïne-inname, het verbeteren van je slaap en het toedienen van oogdruppels helpen. Ook kan een warm (niet heet) compres op het trillende ooglid verlichting bieden.