Wat wil de mens het meest in het leven? 9 cruciale inzichten volgens een therapeut.

LLara 25 juli 2023 16:53

Psychotherapeut en schrijfster Charlotte Fox Weber heeft na jarenlange praktijkervaring negen fundamentele menselijke verlangens en behoeften geïdentificeerd. Van het verlangen om geliefd te zijn tot de behoefte aan verbinding, hier is wat wij mensen volgens haar allemaal het meest in het leven willen.

De menselijke hunkering naar liefde

Volgens therapeut Charlotte Fox Weber hunkeren we allemaal naar liefde en genegenheid. Of het nu gaat om een knuffel, een 'ik hou van jou', of het gevoel dat iemand van je houdt zonder al te veel woorden - liefde is een essentieel onderdeel van ons welzijn. Weber benadrukt het belang van het erkennen en toelaten van liefde in ons leven, zelfs als we er zo vertrouwd mee raken dat we het misschien niet altijd opmerken.

Het belang van zelfbegrip en begrip door anderen

Weber stelt dat het menselijk verlangen om gezien en begrepen te worden sterk is. Echter, ze benadrukt dat het noodzakelijk is om eerst onszelf te begrijpen voordat anderen dat kunnen doen. Kennis van onszelf, zowel van binnen als van buiten, is volgens haar een cruciaal aspect van het leven.

Volgens Weber kan het verlangen naar macht iets moois toevoegen aan een leven. Maar wanneer deze 'honger' naar macht bedoeld is om andere dingen te compenseren, zal er volgens haar een voortdurend geschipper tussen succes en verlies zijn. Ze benadrukt dat macht niet gaat over de controle over anderen, maar eerder over authenticiteit en zelfautoriteit.

In tijden van moeilijkheden of worstelingen vergeten we vaak om aandacht te geven aan wat ons dierbaar is, stelt Weber. Door aandacht te geven aan datgene waar we van houden, kunnen we de zwaardere dingen in het leven gemakkelijker een plek geven. De therapeut moedigt aan om je te concentreren op een activiteit of onderwerp dat belangrijk is voor iemand van wie je houdt.

Het veranderlijke concept van vrijheid

Het concept van vrijheid kan verschillen tussen een puber en een volwassene. Wat voor de een vrijheid kan betekenen, kan voor de ander beperkend zijn. Weber benadrukt dat het belangrijk is om te herdefiniëren wat vrijheid voor jou betekent, en mee te bewegen met deze veranderingen gedurende het leven.

Weber stelt dat het mogelijk is om dagelijks creatieve momenten in te lassen, simpelweg door te observeren en nieuwsgierig te zijn. Nieuwe ervaringen, inzichten en meningen zijn volgens haar verfrissend en kunnen een positieve invloed hebben op de manier waarop we onze wereld ervaren.

Zelfacceptatie en erbij horen

Volgens Weber kan het soms moeilijk zijn om ons comfortabel te voelen met al onze eigenschappen en gewoontes. Ze benadrukt echter dat juist door deze aspecten van onszelf te accepteren, we beter in staat zijn om te accepteren wanneer we ergens niet bij horen. Door onze eigenaardigheden te omarmen, kunnen we de plekken in het leven vinden waar we echt bij horen.

Het veranderende concept van 'winnen'

Wat 'winnen' voor jou betekent, kan na verloop van tijd veranderen, en dat is volgens Weber helemaal oké. Ze moedigt aan om je successen, hoe klein ook, te eren en te vieren. Volgens haar kan dit een positieve invloed hebben op je zelfbeeld en je algemene welzijn.

Verbinding, kwetsbaarheid en acceptatie

Om te kunnen omgaan met trauma, schaamte of pijn, is het volgens Weber belangrijk om daarover te praten en kwetsbaar te durven zijn. Door je veilig te voelen bij iemand, kan het delen van deze kwetsbaarheden helpen bij het acceptatieproces. We creëren verbindingen door vertrouwen te wekken en eerlijk over onszelf te zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.