Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid?

LLara 19 december 2023 07:46

De kleur van je snot kan veel vertellen over je gezondheid, van een simpele verkoudheid tot een mogelijke infectie. Hier leggen we uit wat elke kleur betekent.

Het nut van snot en slijm

Snot en slijm zijn ons lichaamseigen afweermechanismen. Ze zorgen ervoor dat virussen en bacteriën geen vrij spel hebben in onze neus, mond, keel en longen. Daarnaast voorkomen ze uitdroging van deze vitale delen van ons lichaam. Het is een natuurlijk proces dat zelfs doorgaat terwijl we slapen. De meeste snot en slijm slikken we in, wat geen kwaad kan.

Wat vertelt de kleur van je snot

Hoewel het misschien niet het meest aantrekkelijke onderwerp is, kan het zeer nuttig zijn om aandacht te besteden aan de kleur van je snot. Dit kan namelijk veranderen, bijvoorbeeld van helder naar wit, en elke kleur heeft een andere betekenis. Helder, wit, groen, geel, rood of zelfs zwart snot - ze kunnen allemaal iets vertellen over je huidige gezondheidstoestand.

Gele of groene snot betekent opletten

Heeft je snot een gele of groene kleur? Dit betekent doorgaans dat je lichaam tegen een infectie vecht. Je immuunsysteem is hard aan het werk om de infectie te bestrijden. Het kan een teken zijn dat je ziek bent of op het punt staat ziek te worden. In zo'n geval is uitzieken het beste advies.

Bruin of zwart snot is niet iets dat je wilt zien. Dit kan voorkomen bij mensen die langere tijd in een vervuilde omgeving hebben verbleven of bij rokers. Soms kan de kleur echter ook duiden op een schimmelinfectie of een ander onderliggend probleem. Het is dan raadzaam om even contact op te nemen met de huisarts.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.