WHO vraagt China om meer informatie over longontstekinguitbraak bij kinderen

LLara 23 november 2023 20:16

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt opheldering van China over een longaandoening die sinds half oktober opvallend veel kinderen treft. Chinese ziekenhuizen liggen vol met kinderen met longontstekingen en kampen met capaciteitsproblemen door de uitbraak.

Uitbraak longontsteking teistert Chinese kinderen

Er is sprake van een zorgwekkende uitbraak van een longaandoening die sinds half oktober opvallend veel kinderen in China treft. Hierdoor zien we dat Chinese ziekenhuizen vol zitten met kinderen die lijden aan longontstekingen. De capaciteit van de ziekenhuizen komt onder druk te staan door de toename van deze ziektegevallen.

Coronamaatregelen en griep als mogelijke oorzaken

Volgens de Chinese autoriteiten is de recente opmars van luchtwegaandoeningen te wijten aan de opheffing van de coronabeschermingsmaatregelen en de aanwezigheid van bekende ziekteverwekkers zoals de griep. Of de uitbraak een nasleep is van de coronapandemie, is echter nog niet officieel bevestigd.

WHO verzoekt China om gedetailleerde informatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft officieel aan China verzocht om gedetailleerde informatie te verschaffen over de toename van de luchtwegaandoeningen. In dit verzoek is met name gevraagd om epidemiologische en klinische gegevens, evenals laboratoriumresultaten van de zieke kinderen. De WHO benadrukt dat het normaal is om deze informatie op te vragen bij uitbraken.

Op sociale media doen beelden de ronde die de ernst van de situatie illustreren. Ze tonen ouders met hun zieke kinderen in overvolle wachtruimtes van ziekenhuizen. Er zijn ook foto's van kinderen die in het ziekenhuis hun huiswerk maken terwijl ze aan infusen liggen, wat duidelijk aangeeft hoe ernstig de situatie is.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in reactie op vragen aangegeven dat de WHO de leiding heeft in deze situatie. Het RIVM volgt de ontwikkelingen via de WHO en vertrouwt op hun beoordeling en onderzoek naar deze uitbraak.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.