Wintertenen: de winterkwaal van Nadja

LLara 9 januari 2024 07:48

Elke winter heeft Nadja last van pijnlijke, rode, jeukende en gezwollen tenen. Ze vreest dat ze last heeft van wintertenen. Is hier een oplossing voor of is het een kwestie van uitzitten?

Nadja's jaarlijkse strijd met wintertenen

Als de temperatuur daalt, krijgt Nadja, zoals bijna elk jaar, last van rode, pijnlijke, gezwollen en jeukende tenen. Ze vraagt zich af of er een remedie is om deze winterkwaal te voorkomen of dat ze het elk jaar zal moeten uitzitten. Huisarts Marnix van der Leest ziet regelmatig mensen met dezelfde klachten in zijn praktijk en bevestigt dat het waarschijnlijk om wintertenen gaat.

Wintertenen steken vaak de kop op bij blootstelling aan lage temperaturen en komen vaker voor bij vrouwen, bètablokker-gebruikers en mensen met een lager gewicht. Rokers en mensen met een zittende levensstijl hebben ook een hoger risico. Bovendien zijn er aanwijzingen dat mensen na een Covid-19-infectie vaker last van wintertenen hebben.

Hoewel de symptomen van wintertenen heftig kunnen zijn en er ook heftig uit kunnen zien, verzekert huisarts Van der Leest dat ze doorgaans onschuldig zijn. De klachten verdwijnen altijd vanzelf, dus voor Nadja en anderen die er last van hebben, is het een kwestie van uitzitten.

Praktische tips tegen wintertenen

Er zijn een aantal praktische oplossingen die Nadja kan proberen om de symptomen van wintertenen te verlichten. Deze omvatten zich warm aankleden, extra lagen kleding dragen in de kou, waterdichte sokken en schoenen dragen, strak schoeisel vermijden, zorgen voor voldoende warmte in huis, de huid goed vet houden, voldoende bewegen en stoppen met roken.

Wanneer medisch onderzoek nodig is

Als Nadja of anderen merken dat de symptomen van wintertenen voortduren na het winterseizoen, zich plotseling voordoen als het niet winter is, of als ze gepaard gaan met andere klachten, dan is het belangrijk om verder medisch onderzoek te ondergaan. Dit kan wijzen op andere onderliggende gezondheidsproblemen, zoals vaatvernauwing of een bindweefsel- of reumatische ziekte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.