
Dromen van het eeuwige leven is niet langer alleen voorbehouden aan sciencefiction-fans. Sommige wetenschappers zijn er vast van overtuigd dat we in de toekomst de kaap van 1000 jaar zullen kunnen ronden. Maar hoe realistisch is dit? En hoe gaan we ouderdom en ziekte te lijf? Ontdek de antwoorden in dit artikel.
1000 jaar oud worden: het geloof van Aubrey de Grey
Aubrey de Grey, een excentrieke Britse biomedische gerontoloog, is ervan overtuigd dat we in de toekomst 1000 jaar oud kunnen worden. Volgens hem is de sleutel tot het verslaan van de dood het tijdig herstellen van alle schade die op celniveau ontstaat. Op deze manier zou veroudering en ziekte uitblijven. De Grey, die in 2000 promoveerde op onderzoek naar verouderingsprocessen en in 2007 een boek schreef over de weg naar onsterfelijkheid, heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan de strijd tegen ouderdom.
Om zijn theorieën te onderzoeken en te ontwikkelen, richtte De Grey in 2009 het onderzoeksinstituut SENS Research Foundation op, waar hij samenwerkt met een team van wetenschappers. Ondanks de steun die hij van sommigen krijgt, zijn de ideeën van De Grey over veroudering controversieel en omstreden. Bovendien zijn er in 2021 beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen hem geuit, wat zijn reputatie verder heeft geschaad.
120 jaar: het maximale volgens Eline Slagboom
Hoewel De Grey optimistisch is over de mogelijkheden van het verlengen van de menselijke levensduur, zijn veel van zijn collega's minder hoopvol. Eline Slagboom, een vooraanstaande moleculair epidemioloog, gelooft dat 120 jaar de maximale levensduur zou zijn. Ze wijst op de noodzaak van levensstijlaanpassingen, zoals fit blijven, voldoende slapen en gezond eten, als cruciale factoren om onze levensverwachting te verbeteren.
De rol van dieren in de strijd tegen veroudering
Een andere benadering in de strijd tegen veroudering is het bestuderen van dieren die uitzonderlijk lang leven. Bioloog Mátyás Bittenbinder en hoogleraar Andrea Maier legden eerder uit dat het mogelijk zou zijn om stamcellen uit organen te halen, deze in een laboratorium te kweken en vervolgens weer in het lichaam terug te plaatsen. Dit zou de levensduur van mensen kunnen verlengen.