Zelfmonitoring van menstruatiecyclus maakt IVF-behandeling eenvoudiger en goedkoper

LLara 31 augustus 2023 11:17

Nederlandse vruchtbaarheidsartsen hebben ontdekt dat patiënten hun menstruatiecyclus zelfstandig kunnen monitoren voor een IVF-behandeling, waardoor ziekenhuisbezoeken en kosten aanzienlijk worden verminderd. Het nieuwe proces is ook minder belastend voor de patiënten en vereist minder medicatie.

Zelfmonitoring van menstruatiecyclus mogelijk

Nederlandse vruchtbaarheidsspecialisten hebben een belangrijke ontdekking gedaan die de IVF-behandeling kan veranderen. In een studie met meer dan 1400 vrouwen vonden ze dat patiënten hun menstruatiecyclus zelf kunnen volgen zonder hulp van een arts of verpleegkundige in het ziekenhuis. De resultaten van dit baanbrekende onderzoek zullen binnenkort gepubliceerd worden in The Lancet, een gerenommeerd medisch tijdschrift.

Nieuwe methode leidt tot kostenbesparing

Naast het bieden van meer autonomie aan de patiënt, heeft de nieuwe methode ook positieve gevolgen voor het ziekenhuispersoneel en de gezondheidszorgkosten. Door minder ziekenhuisbezoeken te vereisen, wordt de druk op zorgverleners verminderd. Bovendien is de nieuwe aanpak 80 procent goedkoper dan de huidige methode, wat neerkomt op miljoenen euro's aan besparingen.

Minder belasting en medicatie voor patiënten

De voordelen van de nieuwe methode strekken zich ook uit tot het welzijn van de patiënten. Het zelf volgen van de menstruatiecyclus is veel minder belastend, waardoor de hele ervaring van een IVF-behandeling minder stressvol wordt. Bovendien zijn er minder medicijnen nodig, wat dubbel voordelig is, omdat het zowel de kosten als het risico op mogelijke bijwerkingen vermindert.

Een onverwachte bonus van deze nieuwe aanpak is het potentieel voor een grotere betrokkenheid van partners bij het IVF-proces. Door de mogelijkheid om thuis een test uit te voeren, kunnen partners actiever deelnemen en een grotere rol spelen in dit belangrijke traject. Dit kan de ervaring van het paar verbeteren en mogelijk bijdragen aan een positievere uitkomst.

Het potentieel voor brede acceptatie van deze nieuwe IVF-methode is zeer hoog. De hoofdonderzoeker, Femke Mol, vermoedt dat de methode snel zal worden aangenomen in Nederland, aangezien bijna alle IVF-klinieken in het land aan het onderzoek hebben deelgenomen en dus al bekend zijn met de nieuwe aanpak.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.